Naučni skup “Prvi vek od Prisajedinjenja” održan je danas, 14 .decembra, na Pravnom fakultetu u Novom Sadu.

Na naučnom skupu učestvovao je i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, ističući da je to prilika da se još jednom osvrnemo na jedno veliko vreme, njegove velike ljude i velike odluke koje su oni doneli, jer je upravo to, kako je naveo, odredilo budućnost koju mi danas živimo

“Odluke Velike Narodne skupštine bile su politička sublimacija vekovne borbe srpskog, ali ne samo srpskog naroda u Habzburškoj monarhiji – borbe u čijem temelju su bila načela slobode i ravnopravnosti. Za tu sublimaciju koja je označila kraj jedne i početak druge istorijske epohe, političke uslove je stvorila velika i slavna pobeda srpske vojske u Prvom svetskom ratu“, kazao je predsednik Mirović.

Vek koji je minuo od odluka Velike Narodne skupštine do danas, dodao je on, potvrdio je ostvarenje načela na kojima su se one zasnivale. Bio je to epohalni događaj koji je, iz korena, promenio tok istorije na ovim prostorima.

“U tom veku, Vojvodina je upravo u Srbiji, doživela napredak u svim oblastima društvenog života, i postala i ostala mesto skladnog života svih građana koji u njoj žive“, ocenio je predsednik Mirović.

Vratili smo sve najvažnije događaje i ličnosti iz naše istorije u institucije, na Univerzitet, u Muzeje, u lokalne samouprave i to je rezultat proslave ovog jubileja, istakao je predsednik Mirović.

Ideja je da naučnim skupom o Prisajedinjenju osvetlimo ovaj veliki događaj iz različitih uglova i aspekata a sa stanovišta nauke, kazao je dekan Pravnog fakulteta Branisalav Ristivojević.

Najmanje što možemo da uradimo za našu zemlju jeste da živimo po načelima koja su obeležila Veliku Narodnu skupštinu, a to su načela slobode i jednakostim istakao je ovom prilikom rektor Univerziteta u Novom Sadu Dejan Jakšić.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments