foto: Grad Novi Sad

Ceremonija žreba za ”Ligu osnovnih škola”, takmičenje u fudbalu i fudbalskim veštinama koje organizuju Grad Novi Sad i Fudbalski klub ”Vojvodina” u saradnji sa 24 novosadske osnovne škole, održana je danas u Gradskoj kući.

Utakmice će biti igrane od marta do maja 2018. godine, svakog vikenda na terenima Fudbalskog centra ”Vujadin Boškov”, a finalni turnir igraće se na stadionu ”Karađorđe”.

Svaki tim koji učestvuje u takmičenju ima dve devojčice u ekipi, kako bi se kod dece od prvog do četvrtog razreda ojačala svest o rodnoj ravnopravnosti i važnosti fudbala kao igre koja promoviše integraciju i solidarnost, odnosno igre koja povezuje različitosti i koja je ista za sve.

Svečanoj ceremoniji žreba prisustvovao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno sa članom Gradskog veća za sport i omladinu Ognjenom Cvjetićaninom. Vučević je istakao da je ponosan što  više institucija u gradu zajednički organizuje kvalitetne akcije i programe koji su namenjeni najmlađim sugrađanima.

„Liga osnovnih škola predstavlja simbiozu najlepših stvari u osnovnoškolskom uzrastu, a to su obrazovanje, sport i druženje kroz takmičenje, odnosno kroz jednu lepo osmišljenu akciju gde decu učimo fer-pleju i timskom radu. Važno je da naše najmlađe vraćamo na sportske terene, usmeravamo na vanškolske aktivnosti, i da opet, kao nekad, osećaj ponosa bude dominatan kad je u pitanju igranje za školski tim, predstavljanje škole i navijanje za svoje školske drugare. Veoma je pozitivno što u ovom projektu po prvi put imamo rodnu ravnopravnost u najmlađim kategorijama, odnosno i dečake i devojčice zajedno na fudbalskom terenu. Ovim je FK “Vojvodina” pokazala veliku društvenu odgovornost i posvećenost zajednici’’, rekao je Vučević.

Ceremoniji su  prisustvovali i rukovodilac Školske uprave Novi Sad, koordinator projekta Jovan Vukčević, i predsednik Upravnog odbora Fudbalskog kluba ”Vojvodina” Dušan Vlaović, koji su naglasili da takmičenje ima edukativni karakter i da se služi fudbalom kao alatom za promociju zdravih društvenih vrednosti među decom.

Pored njih, na prezentaciji celokupnog projekta posvećenog deci bili su i direktori osnovnih škola u Novom Sadu, koje svojim učešćem daju doprinos promociji vrednosti sportskog fer-pleja.

 

autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments