Skupština AP Vojvodine i Grad Novi Sad u saradnji sa projektom “Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine – druga faza”, koji finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj, organizovali su Prvu godišnju konferenciju lokalnih skupština koja se održava 18. i 19. oktobra u Novom Sadu.

Kako se moglo čuti u uvodnom delu, u fokusu konferencije su digitalizacija, modernizacija E-uprave, kao i mehanizama za veću participativnost građana u radu parlamenata svih nivoa vlasti, a posebno na nivou lokalnih samouprava.

“Pred nama su brojni zakoni i odluke koje ćemo morati da primenimo, ali akcenat konferencije mora biti usmeren na to kako da gradske i opštinske uprave učinimo otvorenijim i dostupnijim za građane, i da nakon izbornog procesa ne dolazi do prekida otvorenog dijaloga”, rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i naglasio da će dve trećine mera koje treba da se realizuju u procesu evrointegracija biti sprovođene na lokalnom nivou, te da gradovi i opštine za to moraju biti adekvatno pripremljeni.

Potpredsednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine Damir Zobenica izjavio je da Kancelarija UNDP i Švajcarska vlada pružaju punu podršku Skupštini Vojvodine u modernizaciji rada. Kako je objasnio, zahvaljujući tome potpuno je opremljena sala na drugom spratu sa najsavremenijim tehničkim uređajima.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je da je to ministarstvo uvažavalo parametre četvrte industrijske revolucije, digitalizacije i ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija, radeći na izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi.

“Doveli smo do toga da sprovođenje javne rasprave u postupku priprema odluke o investicionom delu budžeta postane imeprativna norma, a sada je zakonom propisano unapređivanje procesa komunikacije sa zainteresovanom javnošću”, kazao je Ružić.

Potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije Veroljub Arsić istakao je da je Interparlamentarna unija pohvalila tu instituciju za uspešnu implementaciju e-parlamenta i uvođenje dvosmerne komunikacije sa građanima putem internet portala.

Predstavnicima gradova i optina Srbije koji učesutvuju u radu Konferencije, takođe su se obratili potpredsednik Vlade AP Vojvodine Đorđe Milićević, rukovodilac Odeljenja za demokratsko upravljanje Švajcarske kancelarije za saradnju Saša Miler i zamenica Stalnog predstavnika UNDP Steliana Nedera.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments