Održana svečana akademija povodom slave grada Novog Sada

       

Svečana akademija povodom slave Grada Novog Sada – Đurđic, održana je juče, 15. novembra u Studiju M, a prisutnima su se obratili Njegovo Preosveštenstvo Episkop bački gospodin Irinej i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

U programu Svečane akademije, koju je organizovala Pravoslavna eparhija bačka, Crkvena opština novosadska, učestvovali su Hor Gimnazije ”Jovan Jovanović Zmaj” i Hor škole pojanja pri Crkvenoj opštini novosadskoj ”Sveti Jovan Damaskin”.

“Pre nešto više od deset godina sve tradicionalne verske zajednice su konsenzusom donele odluku da Đurđic bude slava Grada Novog Sada, i mi se, kao velika, raznolika porodica okupljamo da je obeležimo. Novembar je mesec velikih datuma, a posebno ove 2018. godine kada obeležavamo 100 godina od pobede u Prvom svetskom ratu. Srpska vojska je donela slobodu svim južno-slovenskim narodima i naše potomke moramo o tome učiti. Za nas su 9,11 i 25. novembar značajni datumi, a naši preci su doneli mudru odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji. Ne smemo te datume zaboraviti, i moramo reagovati na pokušaje revizije istorijskih činjenica”, naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments