Oglasila se porodica žene preminule od HIV-a

       

Porodica žene iz južnobačkog okruga koja je zaražena virusom HIV-a putem transfuzije a koja je nakon toga preminula obratila se danas javnosti pojašnjavajući ceo slučaj i pozivajući tužioca u Novom Sadu da hitno ispita sve okolnosti ovog slučaja i utvrdi da li je bilo propusta.

U saopštenju koje u ime porodice potpisuje advokat Gordana Kovačević, pojašnjava se da je žena, čiji identidet nije otkriven, u martu operisana od kancera pankreasa a da je nakon toga usledila hemioteraija na Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici.

“Već posle prvih transfuzija bilo je jasno da nešto ozbiljno nije u redu sa njenom krvnom slikom. Njeno zdravstveno stanje se ubrzo pogoršavalo i to van simptoma osnovne bolesti i nevezano od osnovne bolesti. Ona je često dobijala visoke temperature, imala jezu, drhtavicu, povraćanje, slabost u nogama i slično.

Dodaju i da je u septembru ležala u bolnici zbog ovih simptoma deset dana. “O njoj su se od prvog dana, od prve operacije u martu pa do smrti brinuli članovi porodice, koji su između ostalog istu kupali, hranili, skupljali njene telesne izlučevine (ovo se odnosi na supruga pokojne), uključujući urin i krv”.

Žena je preminula 27. oktobra, a uzrok smrti je konstatovao lekar iz lokalnog doma zdravlja i rekao je da se radi o kanceru. “Niko nije vršio obdukciju, niti je porodica to tražila, obzirom da u vreme njene smrti i sahrane još niko nije ni sanjao o tome da ona u grob sa sobom osim kancera nosi i virus HIV-a”.

Povezane objave: Preminula žena inficirana HIV-om u Novom Sadu

Tek nakon smrti saznali da je žena imala HIV?

Nakon sahrane, ćerka pokojne žene odlazi u Zavod za transfuziju krvi gde joj saopštavaju da je njena majka kroz transfuziju krvi zaražena virusom HIV-a

i daju joj pismenu potvrdu o tome. Takođe se žale da nemaju savremene testove i aparaturu za testiranje krvi na HIV. Kako ističu u saopštenju, lekarke koje su joj dale potvrdu su je upozorile da nema potrebe da se ova stvar iznosi u novine, a da im ne treba ni advokat jer bi gospođa “svakako umrla”.

Od trenutka saznanja da je pokojna žena zaražena transfuzijom virusom HIV-a kreće potpuni pakao za celu porodicu pokojne, koji su u potpunom šoku i strahu da su i sami zaraženi telesnim izlučevinama i krvi pokojne”, navodi se u saopštenju i dodaje da je u malom mestu u kojem žive krenula njihova stigmatizacija a da ih istovremeno niko od nadležnih nikada nije pozvao ni da ih posavetuje niti da urade testiranje o trošku države.

Testiranje su, dodaje se, platili sami i svi su negativni. Porodica ove žene pita kome, kada i kako da se obrate i zatraže pre svega psihološku pomoć i podršku, kako ne bi plaćali privatne psihijatrijske tretmane, zbog čega su izašli u javnost sa čitavom pričom i traže objašnjenje od nadležnih odakle im podatak da je pokojna preminula od osnovne bolesti kada obdukcija uopšte nije rađena i od koga su dobili podatke da je lečena najsavremenijim metodama.

Zahtevaju i odgovor kojom, kakvom i koliko starom aparaturom i kojim i kakvim testovima koje generacije je testirana krv koju je pokojna kroz transfuziju primila, posebno da se izjasne koja generacija testova se primenjuje u zemljama regiona.

Porodica oštećene smatra da ovaj slučaj nije zaključen, možda jeste epidemiološki, ali nije činjenično, ljudski, ni pravno, te poziva nadležnog javnog tužioca u Novom Sadu da hitno ispita sve okolnosti ovog slučaja, te ukoliko bude volja da se slučaj ispita i utrdi da li je bilo propusta sa bilo čije strane, oštećena porodica će svakako sarađivati”, navodi se u saopštenju.

Odgovor Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo

S druge strane, u zvaničnom saopštenju Pokrajinskog sekreterijata za zdravstvo, navodi se da je o svim aspektima lečenja pacijentkinje, kao i o komplikacijama koje su nastale, ali nisu bitno uticale na krajnji ishod lečenja, najbliža rodbina pacijentkinje je detaljno i stručno obaveštena.

Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo je zajedno sa drugim državnim organima i zdravstvenim institucijama sproveo sve postupke i mere u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja i sveobuhvatne stručne i naučne ekspertize neželjenog događaja izazvanog prenosom HIV virusa putem transfuzije krvi osobi starije životne dobi ženskog pola.
Pacijentkinja je u kraćem vremenskom periodu, nakon transfuzije krvi, preminula od posledica teške osnovne bolesti, od koje je lečena. Ovakvi neželjeni događaji, iako u izuzetno malom broju, nažalost, dešavaju se svuda u svetu, tako da i naša zdravstvena služba nije imuna na takve situacije“, navodi se u saopštenju.

 

Izvor: N1/nsuzivo.rs

4
Komentari:

3 Komentara
1 Replika
0 Pratioci
 
Najviše reakcija
Najposećenija diskusija
4 Autori komentara
najnoviji najstariji najviše glasova
Dr.H

To ne nesme da desava ,Ali ako je u pitanju pankres kancer onda je 100% smrtna bolest i tu nema nikakve pomoci.covek moze najvise 3 meseca da zivi s tim bolestim ali s spavanjem po 16 sati i bolovima koji nisu podnosivi.lakse je coveku umreti nego ziveti s bolovima i da se pati.pisem ovo iz iskustva i znanja i dozivljaja

tudjim k* koprive mlati

Sugo jedna ljudska. Raspitaj se malo sta ti virus HIV-a uradi. Prakticki nemas vise imunitet. Dodaj onda na to kakve hemikalije puste u tebe tokom hemoterapije i koliko ti je samim tim telo u losem stanju. Sami su rekli-nakon transfuzije joj je postalo drasticno losije. Ne serendaj!

Marija

Svakako je stresno za porodicu preminule, ali uliva strah za sve, koji treba da prime krv.

Miodrag

Pisao je blic online juce: direktor Instituta za transfuziju je isti onaj sto je bio i 2004 god kada je tada beba zarazena HIV virusom, a danas je ziva i zdrava ali i obelezena za ceo zivot.
Generalno, sramota zdravstvenog sistema, jos jedna i nizu.
Podrska porodici sto je sve ovo pusteno u javnost !