Porodica žene iz južnobačkog okruga koja je zaražena virusom HIV-a putem transfuzije a koja je nakon toga preminula obratila se danas javnosti pojašnjavajući ceo slučaj i pozivajući tužioca u Novom Sadu da hitno ispita sve okolnosti ovog slučaja i utvrdi da li je bilo propusta.

U saopštenju koje u ime porodice potpisuje advokat Gordana Kovačević, pojašnjava se da je žena, čiji identidet nije otkriven, u martu operisana od kancera pankreasa a da je nakon toga usledila hemioteraija na Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici.

“Već posle prvih transfuzija bilo je jasno da nešto ozbiljno nije u redu sa njenom krvnom slikom. Njeno zdravstveno stanje se ubrzo pogoršavalo i to van simptoma osnovne bolesti i nevezano od osnovne bolesti. Ona je često dobijala visoke temperature, imala jezu, drhtavicu, povraćanje, slabost u nogama i slično.

Dodaju i da je u septembru ležala u bolnici zbog ovih simptoma deset dana. “O njoj su se od prvog dana, od prve operacije u martu pa do smrti brinuli članovi porodice, koji su između ostalog istu kupali, hranili, skupljali njene telesne izlučevine (ovo se odnosi na supruga pokojne), uključujući urin i krv”.

Žena je preminula 27. oktobra, a uzrok smrti je konstatovao lekar iz lokalnog doma zdravlja i rekao je da se radi o kanceru. “Niko nije vršio obdukciju, niti je porodica to tražila, obzirom da u vreme njene smrti i sahrane još niko nije ni sanjao o tome da ona u grob sa sobom osim kancera nosi i virus HIV-a”.

Povezane objave: Preminula žena inficirana HIV-om u Novom Sadu

Tek nakon smrti saznali da je žena imala HIV?

Nakon sahrane, ćerka pokojne žene odlazi u Zavod za transfuziju krvi gde joj saopštavaju da je njena majka kroz transfuziju krvi zaražena virusom HIV-a

i daju joj pismenu potvrdu o tome. Takođe se žale da nemaju savremene testove i aparaturu za testiranje krvi na HIV. Kako ističu u saopštenju, lekarke koje su joj dale potvrdu su je upozorile da nema potrebe da se ova stvar iznosi u novine, a da im ne treba ni advokat jer bi gospođa “svakako umrla”.

Od trenutka saznanja da je pokojna žena zaražena transfuzijom virusom HIV-a kreće potpuni pakao za celu porodicu pokojne, koji su u potpunom šoku i strahu da su i sami zaraženi telesnim izlučevinama i krvi pokojne”, navodi se u saopštenju i dodaje da je u malom mestu u kojem žive krenula njihova stigmatizacija a da ih istovremeno niko od nadležnih nikada nije pozvao ni da ih posavetuje niti da urade testiranje o trošku države.

Testiranje su, dodaje se, platili sami i svi su negativni. Porodica ove žene pita kome, kada i kako da se obrate i zatraže pre svega psihološku pomoć i podršku, kako ne bi plaćali privatne psihijatrijske tretmane, zbog čega su izašli u javnost sa čitavom pričom i traže objašnjenje od nadležnih odakle im podatak da je pokojna preminula od osnovne bolesti kada obdukcija uopšte nije rađena i od koga su dobili podatke da je lečena najsavremenijim metodama.

Zahtevaju i odgovor kojom, kakvom i koliko starom aparaturom i kojim i kakvim testovima koje generacije je testirana krv koju je pokojna kroz transfuziju primila, posebno da se izjasne koja generacija testova se primenjuje u zemljama regiona.

Porodica oštećene smatra da ovaj slučaj nije zaključen, možda jeste epidemiološki, ali nije činjenično, ljudski, ni pravno, te poziva nadležnog javnog tužioca u Novom Sadu da hitno ispita sve okolnosti ovog slučaja, te ukoliko bude volja da se slučaj ispita i utrdi da li je bilo propusta sa bilo čije strane, oštećena porodica će svakako sarađivati”, navodi se u saopštenju.

Odgovor Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo

S druge strane, u zvaničnom saopštenju Pokrajinskog sekreterijata za zdravstvo, navodi se da je o svim aspektima lečenja pacijentkinje, kao i o komplikacijama koje su nastale, ali nisu bitno uticale na krajnji ishod lečenja, najbliža rodbina pacijentkinje je detaljno i stručno obaveštena.

Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo je zajedno sa drugim državnim organima i zdravstvenim institucijama sproveo sve postupke i mere u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja i sveobuhvatne stručne i naučne ekspertize neželjenog događaja izazvanog prenosom HIV virusa putem transfuzije krvi osobi starije životne dobi ženskog pola.
Pacijentkinja je u kraćem vremenskom periodu, nakon transfuzije krvi, preminula od posledica teške osnovne bolesti, od koje je lečena. Ovakvi neželjeni događaji, iako u izuzetno malom broju, nažalost, dešavaju se svuda u svetu, tako da i naša zdravstvena služba nije imuna na takve situacije“, navodi se u saopštenju.

 

Izvor: N1/nsuzivo.rs

4 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Dr.H
12/12/2017 22:55

To ne nesme da desava ,Ali ako je u pitanju pankres kancer onda je 100% smrtna bolest i tu nema nikakve pomoci.covek moze najvise 3 meseca da zivi s tim bolestim ali s spavanjem po 16 sati i bolovima koji nisu podnosivi.lakse je coveku umreti nego ziveti s bolovima i da se pati.pisem ovo iz iskustva i znanja i dozivljaja

tudjim k* koprive mlati
13/12/2017 05:25
Reply to  Dr.H

Sugo jedna ljudska. Raspitaj se malo sta ti virus HIV-a uradi. Prakticki nemas vise imunitet. Dodaj onda na to kakve hemikalije puste u tebe tokom hemoterapije i koliko ti je samim tim telo u losem stanju. Sami su rekli-nakon transfuzije joj je postalo drasticno losije. Ne serendaj!

Marija
13/12/2017 19:58

Svakako je stresno za porodicu preminule, ali uliva strah za sve, koji treba da prime krv.

Miodrag
14/12/2017 16:32

Pisao je blic online juce: direktor Instituta za transfuziju je isti onaj sto je bio i 2004 god kada je tada beba zarazena HIV virusom, a danas je ziva i zdrava ali i obelezena za ceo zivot.
Generalno, sramota zdravstvenog sistema, jos jedna i nizu.
Podrska porodici sto je sve ovo pusteno u javnost !