Oglasio se Kon: Jedna osoba može da zarazi 20 ljudi, sada imamo blagu bolest

Foto: FoNet/ Vlada Srbije Slobodan Miljević
Epidemiolog Predrag Kon ukazao je na to da se omikron soj koronavirusa razgranao tako da sada jedna osoba može da zarazi 20 osoba, ali i da je dobro to što je ova bolest postala blaga.

Kon je za RTS naveo da ne treba da iznenadi ukoliko dođemo i do 10.000 zaraženih u jednom danu i dodao da se u naredne dve nedelje očekuje porast, opet naglašavajući da je kovid 19 postala blaga bolest.

Ističe da je neophodno nositi zaštitne maske u zdravstvenim ustanovama jer se upravo tamo dešavaju zaražavanja, ali i u socijalnim ustanovama jer tamo, kako kaže, možemo da zarazimo nekog ko može da dobije tešku formu i da strada.

Dodaje da je nošenje maske i dalje vrlo značajno, kao i da je tamo gde ne može da se drži distanca, u zatvorenom prostoru, maska apsolutno korisna.

Kada je reč o Kriznom štabu, Kon navodi da on i dalje postoji, ali da se ne sastaje.

-Epidemiolozi Kriznog štaba su međusobno u komunikaciji. Virus se značajno izmenio i mi u Srbiji imamo samo omikron, nama više delte – istakao je epidemiolog, prenosi Tanjug.

Podsetio je da je nekada jedna osoba mogla da zarazi 2,3 osobe, pa se taj broj povećavao na 5,6, a da se sada to višestruko povećava i od jedne osobe može da se zarazi više od 15 osoba, blizu 20.

Navodi i da se omikron jako razgranao, odnosno da postoji puno mutacija.

-U Srbiji imamo BA1, BA2 koji zovemo stelt, ima BA4 – kentaur i BA5 koji ima ogroman potencijal, koji je u junu imao samo jedan procenat, a sada je došao na 28 odsto – istakao je Kon.

Kako kaže, zabrane i kovid propusnice više nemaju nikakvog smisla jer BA5 zaobilazi imunitet, bilo da je on stvoren vakcinaciom ili infekcijom.

-I BA5 može da se dobije jako brzo, ponovo. Mi ne znamo zašto je tako. I ne znamo zašto nema očekujućeg imuniteta koji smo naučili da imamo – napomenuo je epidemiolog.

Međutim, Kon ipak ističe da je neophodna temeljna zaštita vakcinacijom.

-Oni koji nisu primili buster, treba da prime. Nema šta da čekaju. Skoro da je obavezujuće za one starije i imunokompromitovane, to spasava živote i teške forme – naveo je dr Kon.

rts.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
SNS Uzivo
20.07.2022 12:09

Skini nam se vise, niko te ne zarezuje 5 posto…

Povezane vesti