Foto: EPA/ LISE ASERUD
Srbija prvi put deponuje seme poljoprivrednih biljaka u Svetski trezor na Svalbardu, arhipelagu u Arktičkom okeanu, objavila je ambasada Srbije u Norveškoj.

“Ogromna čast! Naša zemlja prvi put deponuje seme poljoprivrednih biljaka u Svetski trezor na Svalbardu”, navela je ambasada na Tviteru.

Ambasada je ocenila da je zalaganjem Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, u saradnji sa Vladom Norveške i Nordijskim centrom za genetske resurse “NordGen”, “učinjen veliki korak za prehrambenu sigurnost budućih generacija u Srbiji”.

Da podsetimo, u takozvanom “Trezoru sudnjeg dana”, koji se nalazi u specijalnoj kapsuli na udaljenom norveškom ostrvu Spitsbergen, u arhipelagu Svalbard, skladište se uzorci koji bi tu opstali u slučaju globalne kataklizme. U ovoj jedinstvenoj bazi čuva se preko milion uzoraka semena iz skoro svih zemalja sveta, a Norveški naučnici već 13 godina prikupljaju i čuvaju uzorke semena biljaka iz celog sveta.

Deponovano je 96 srpskih najznačajnijih domaćih sorti pšenice, ječma, ovasa i raži, koje je odabrao Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, stoji u zvaničnom saopštenju.

nsuzivo.rs/b92.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments