Oko 10.000 ljudi prima socijalnu pomoć u Novom Sadu

       

U Novom Sadu prošle godine su 10.133 građana bili korisnici socijalne pomoći, što je nepuna tri odsto žitelja grada. Po podacima Centra za socijalni rad, taj broj je u stagnaciji proteklih pet godina, i kreće se u rasponu od 10.000 do 12.000 korisnika.

Na mesečnom nivou, za korisnike socijalne pomoći u gradu, iz budžeta Republike Srbije izdvaja se od 25 do 27 miliona dinara.

Među korisnicima je najviše odraslih osoba (26 do 65 godina – 48,7 odsto), ali i dece (40 procenata). Kada je reč o nivou obrazovanja, najviše je onih bez škole, pa osoba koje su završile osnovnu školu, potom koje imaju srednju stručnu spremu, dok je gotovo dva odsto onih koji imaju više ili visoko obrazovanje.

Pravo na novčanu socijalnu pomoć pripada pojedincu, odnosno porodici, koji svojim radom, prihodima od imovine ili iz drugih izvora ostvaruju manje od iznosa socijalne pomoći koja je utvrđena Zakonom o socijalnoj zaštiti. Osnovica je 8.283 dinara, a usklađuje se s indeksom potrošačkih cena u prethodnih šest meseci na osnovu statističkih podataka, dvaput godišnje. Centar za socijalni rad je dužan da u roku od 60 dana donese odluku o podnetom zahtevu za novčanu socijalnu pomoć.

“Po pomenutom zakonu, korisnik ostvaruje materijalnu podršku putem novčane socijalne pomoći, dodatka za pomoć i negu drugog lica, uvećanog dodatka za tu pomoć, pomoći za osposobljavanje za rad, jednokratne novčane pomoći, pomoći u naturi i drugih vrsta materijalne podrške”, navodi Milana Majstorović iz Centra za socijalni rad za Dnevnik.

Grad Novi Sad je obezbedio i novac za subvencije koje podrazumevaju pokrivanje 50 odsto mesečnog iznosa komunalnih usluga, isto toliko i za mesečnu kartu, kao i besplatne obroke koji se ostvaruju preko Narodne kuhinje Crvenog krsta Novog Sada.

Centar za socijalni rad ne utvrđuje razloge zbog kojih neko dođe u situaciju da bude korisnik socijalne pomoći, ali praksa ukazuje na to da je najčešće reč o starijim osobama koje su ostale bez posla, pa i imovine, ljudima koji se nisu snašli usled migracija tokom ratova devedesetih godina prošlog veka, porodicama koje imaju više članova i uglavnom žive na periferiji grada i slično.

Podrška pri traženju posla

Zakonom o socijalnoj zaštiti predviđeno je da nezaposleni korisnik novčane socijalne pomoći ima pravo na posredovanje pri zapošljavanju, pravo na obuku, na učešće u javnim radovima i druga prava uređena propisima u oblasti zapošljavanja. Takođe, korisnik je dužan da prihvati posao koji mu nudi organizacija nadležna za poslove zapošljavanja u skladu sa zakonom kojim se uređuje zapošljavanje i osiguranje za slučaj nezaposlenosti.

Izvor: Dnevnik

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments