Okrugli sto o delu Svetislava Božića sutra u Matici srpskoj

       

Okrugli sto pod nazivom Brojanica Svetislava Božića biće održan u četvrtak, 15. novembra, u Svečanoj sali Matice srpske, s početkom u 10 sati. Skup je upriličen u čast ovogodišnjeg dobitnika nagrade Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske, poznatog srpskog kompozitora, univerzitetskog profesora i člana SANU Svetislava Božića.

Svetislav Božić je rođen u Loznici 1954. godine. Vodeći je srpski savremeni kompozitor duhovne muzike čija je osnova pravoslavna – vizantijska i svetosavska. U dve stotine svojih kompozicija različitog žanra stvorio je jedinstveno delo koje poštuje nekadašnje muzičke oblike, a istovremeno ih osvežava modernim umetničkim izrazom.

Posebno su zapažene kompozicije Svetislava Božića napisane na stihove Venclovića, Crnjanskog, Dučića, Nastasijevića, Pope, i drugih srpskih pisaca. Autor je i jedinstvene poetske ozvučene bibliografije, koja ima više od hiljadu jedinica.

Na Okruglom stolu o delu Svetislava Božića govoriće poznavaoci njegovog dela, između ostalih i akademik Miro Vuksanović, Branka Radović, Jovan Delić, Snežana Nikolajević, Ivan Mudi i drugi.

U muzičkom delu programa učestvovaće sopran Sanja Kerkez i pijanista Aleksandar Sinčuk.

Biblioteka Matice srpske objaviće krajem godine zbornik radova s Okruglog stola Brojanica Svetislava Božića.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments