Online konferencija “Roditelj u centru pažnje“ posvećena temama podsticajnog roditeljstva i programa podrške roditeljima dece u ranom uzrastu održaće se u petak, 6. novembra 2020. od 10 do 14 časova.

Svi zainteresovani konferenciju mogu pratiti putem lajv strim-a na Jutjub kanalu UNICEF Srbija. Cilj konferencije je skretanje pažnje javnosti na važnost podsticajnog roditeljstva i podrške roditeljima dece u ranom uzrastu, jer je podrška roditeljima najdirektnija podrška deci. Zbog toga je i naziv konferencije “Roditelj u centru pažnje“.

Konferenciju otvaraju:

  • dr Zlatibor Lončar, ministar zdravlja Republike Srbije
  • Dijego Adam, Lego Fondacija
  • Dejana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji

Program konferencije se sastoji od tri panela u kojim će učestvovati stručnjaci, predstavnici univerziteta i roditeljskih udruženja:

1. Igra – Čuvar mentalnog zdravlja dece i porodice

Panel je posvećen igri kao graditelju i čuvaru kvalitetnih odnosa dece i roditelja, odnosu poverenja, emicionalne bliskosti i sigurnosti koji se uspostavlja u prvim kontaktima sa bebom i ostavlja dubok otisak za ceo život. Govoriće se i o tome šta rodno balansirano roditeljstvo, šta je drugačije kada je tata tu, razgovaraćemo o roditeljskom stresu, i mnogim drugim temama.

2. Širenje dobrih modela podrške roditeljstvu – Mogućnosti i izazovi

U fokusu drugog panela su podrška porodicama sa malom decom kroz servise – intersektorski lokalni i nacionalni odgovor, dostupnost i održivost programa podrške, a govoriće se i o izazovima i potrebama porodica u ranjivim situacijama i o tome kako zajednica oblikuje porodične politike.

3. Poslovanje po meri porodice i deteta

Na poslednjem panelu pažnja je usmerena na UNICEF-ovo istraživanje koje je pokazalo evidentan jaz između očekivanja dece od radnog mesta roditelja i praksi po meri porodice koje nude poslodavci svojim zaposlenima. Diskusija će odgovoriti na neka pitanja i ponuditi rešenja. Zašto je postoji raskorak u očekivanjima i realnoj situaciji, šta država može da uradi da bi dobre prekse postale “zlatni standard“, s obzirom na njihove dokazane pozitivne efekte. Očinsko odsustvo povodom rođenja deteta je u Srbiji retkost. Kako poslovni sektor može da “pogura“ ovu praksu? Da li država treba da se pozabavi stigmatizacijom očinstva u društvu kroz kampanje za promenu ponašanja ili nuđenje fiskalnih olakšica preduzećima? Zašto je veoma mali broj poslodavaca tokom vanrednog stanja pokazao odgovornost prema porodicama i deci zaposlenih? Da li će epidemija COVID-19 ubrzati uvođenje porodičnih praksi na radnom mestu ili doprineti promeni njihove paradigme?

Detaljan program konferencije sa svim govornicima možete pogledati na linku.

Ukoliko želite da pratite konferenciju neophodno je da se prijave klikom na sledeći link za prijavu, u koliko niste u mogućnosti da se prijavite preko linka molimo vas da to uradite putem mejla: [email protected].

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments