Tokom 2019. godine OPENS je postao sinonim za otvorena vrata kroz koja su transfer energije, znanja, iskustva, informacija, ojačali kapacitete mladih ljudi. Ovog puta OPENS uz pomoć preko 60 partnera organizuje Free day. Free day ove godine biće obeležen 10. decembra na Međunarodni dan ljudskih prava.

Mnogi, kvalitetni programi, mladima često nisu dostupni, uglavnom zbog materijalnih razloga.

OPENS je, stoga, već sada kreirao online platformu u kojoj se nalazi pregled kompanija i institucija koje su partneri na ovom događaju, kao i spisak aktivnosti i programa koje ti partneri nude. Svaka mlada osoba u Novom Sadu ima samo jednom pravo na besplatnu aktivnost, odnosno jedan vaučer koji bi važio za dve osobe. Vaučeri se, uz uvid u ličnu kartu, podižu u prostorijama OPENSa (Laze Telečkog 2).

Ove godine obaraju se rekordi: 1 175 vaučera za približno 1 364 korisnika (neki vaučeri nam važe za 2, neki za 4 osobe). 66 partnera u realizaciji, od kojih neki zaista nadmašuju i očekivanja poput trampolina parka “Amplituda“ koja je dala ceo dan za korišćenje u 9 termina, Galerija Matice srpske obezbedila je 60 vaučera, sa posetom na 3 izložbe, a Escape room “4 sobe“ taj dan će primiti 30 mladih u svoje prostorije, dok je Edukativni centar ponudio 50 vaučera za edukaciju na određenu temu.

Rezervacija vaučera je preko online platforme od 1. do 5 decembra, a preuzimanje će biti od 7. do 9. septembra u prostorijama OPENS-a (Laze Telečkog 2).

Međunarodni dan ljudskih prava obeležava se 10. decembra svake godine. Ovaj datum je izabran jer je tada usvojena i potpisana Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima. Sama ideja ovakvog obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava potekla je od prava na slobodno vreme – pravo na vreme za lični rast, pravo na stvaranje, rekreaciju i pravo na zabavu.

Ideja OPENS dana jeste da što većem broju mladih ljudi približimo sve mogućnosti koje se nude gradu koji je Evropska omladinska prestonica i mladima koji u njemu žive.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments