Foto: nsuzivo.rs

Novosadska stanogradnja se, posle godina krize, lagano oporavlja, kvadrat plaćaju kao u Beogradu

Oporavak stanogradnje u Novom Sadu, koji je usledio posle nekoliko godina stagnacije, mogao bi, kako ocenjuju stručnjaci, ponovo da bude zaustavljen. Investitorima su “zapretili” jeftini kvadrati namenjeni pripadnicima državnih službi.

Tržište stanova u Novom Sadu, naime, već je donekle “poljuljano” najavom republičikih vlasti o gradnji stanova po ceni koja je gotovo duplo manja od aktuelne. Gradnju ovakvih stanova u kojima bi kvadratni metar trebalo da košta 500 evra namenjenih pripadnicima vojske, policije i službi bezbednosti, podsećamo, pre desetak dana je najavio Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, a ta najava je već navela kupce da još jednom promisle o investiciji, i da sačekaju još pola godine, kako bi videli hoće li proći jeftinije.

U Novom Sadu, kako je precizirala Zorana Mihajlović, potpredsednik Vlade Srbije, postoji potreba za oko 1.800 ovakvih stanova, a zgrade bi trebalo da budu podizane na Sajlovu, Paragovu, Mišeluku 2 i Jugovićevu. Lokacije u Novom Sadu su delimično komunalno opremljene.

Dragan Rabatić, izvršni direktor “Solis nekretnina” iz Novog Sada, odličan poznavalac tržišta nekretnina u ovom gradu, objašnjava kako je u Novom Sadu, posle nekoliko godina stagnacije i izgradnje malog broja stanova, sve ponovo krenulo. Statističari su pedantno izračunali da je u Novom Sadu, u prvoj polovini 2016. godine prodato 1.550 stanova, dok je u prvoj polovini prošle godine, broj prodaja bio duplo veći, jer je novog vlasnika dobilo 2.750 stanova.

– Već sada je ova najava “damping” cena napravila manje poremećaje – jasan je Rabatić. – U Novom Sadu se stanovi prodaju, u zavisnosti od lokacije, a takođe i same pozicije u zgradi, kao i kvadrature, po ceni od 950 pa do više od 2.000 evra. Tako se neki dupleks, na manje atraktivnoj lokaciji može kupiti već za 950 evra, a atraktivni manji stanovi, bliži centru, ili u samom centru koštaju i više od 2.000 evra.

Rabatić dodaje kako je Novi Sad ponovo postao veliko gradilište na kojem se podižu desetine hiljada kvadratnih metara stanova.

Foto: nsbuild.rs

Investitori se ne žale, i do sada je kupaca bilo dovoljno – jasan je Rabatić. – Sigurno je, međutim, da će deo kupaca otići, ili će bar sačekati sa kupovinom. U svakom slučaju, za nekoliko meseci ćemo znati mnogo više. Činjenica je da se po ceni od 500 evra možda mogu završiti građevinski radovi, ali, komunalno opremanje i sama cena zemljišta dodatno “nazidaju” cenu. Samim tim, bez podrške države i bez oslobađanja od tih obaveza, nema šanse da se stan sagradi po toj ceni.

I u Samostalnom sindikatu građevinskih radnika Novog Sada ocenjuju kako su dani krize za njihovu granu privedeni kraju. Broj radnika na gradilištima u Novom Sadu, ali i u fabrikama koje proizvode građevinski materijal, kako ocenjuje Josip Modić, predsednik gradske organizacije ovog sindikata, povećava se, a tome u prilog ide i podatak da je Novi Sad, ponovo, procentualno prvi u Srbiji po broju izdatih, odnosno pozitivno rešenih građevinskih dozvola.

Trenutno je na gradilištima u Novom Sadu i okolini i u firmama koje se bave prozvodnjom građevinskog materijala zaposleno oko devet hiljada radnika – jasan je Modić. – Broj građevinaca u Novom Sadu, pre tri godine je pao na 5.800 radnika, a pre privatizacije velikih građevinskih firmi, u Novom Sadu je radilo oko 10.000 građevinaca. Kako stvari stoje, primičemo se ponovo tom broju…

U Novom Sadu se, inače, najveće gradilište trenutno nalazi u strogom centru grada. Na lokaciji između Bulevara Mihajla Pupina, Ulice narodnih heroja i Trga galerija, kompanija “Galens invest” podiže poslovno stambeni objekat površine veće od 40.000 kvadrata nazvan Pupinova palata, čiji bi deo trebalo da bude i soliter od 12 spratova. Na njenoj izgradnji, trebalo bi da bude angažovano oko 1.000 radnika, a stručnjaci su preračunali da bi ovaj posao mogao da poveća vrednost društvenog proizvoda Srbije između 0,2 i 0,3 odsto, pre svega pokretanjem industrije vezane uz građevinarstvo.

Autor: novosti.rs/nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Solis nekretnine
02/06/2018 18:37

Porasla je ekonomska moc gradjana, potraznja je veca od ponude zato su stanovi malo skuplji.