Duže od nedelju dana u Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije ne odgovaraju na pitanja portala 021.rs koji je blizak opoziciji, a u vezi sa zaposlenjem novosadskog opozicionara Borislava Novakovića u ovoj upravi.
Sve je počelo kada je Kurir objavio tekst u kojem se prenosi izjava iz Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije (UGZI) o tome da je Novaković zaposlen u ovoj upravi, ali da se već devet godina ne pojavljuje na poslu, iako prima platu. Ovaj tekst su ubrzo preuzeli i drugi tabloidi bliski aktuelnoj vlasti.

Informacija da se neko devet godina ne pojavljuje na poslu, a da uredno prima platu, bila bi vest sve i da se ne pripisuje jednom od najaktivnijih gradskih opozicionara.

Kako su naveli u UGZI-ju, poseduju evidenciju prisustva na radu svih zaposlenih, “koja se svakodnevno prati i proverava u okviru Odseka za kadrovske i administrativne poslove”. Dodato je i da je Novakoviću evidentirano redovno prisustvo na radu, iako on “u periodu od 2012. godine do danas nije fizički bio prisutan na radnom mestu”.

U Upravi su za Kurir još i naveli da Novaković prima platu veću od 78.000 dinara, a tabloidi su obračunali devetogodišnju zaradu u iznosu od oko 8,5 miliona dinara.

O zaposlenju Novakovića u gradskoj upravi je u martu ove godine govorila šefica odborničke grupe Srpske napredne stranke Sanja Draško, kada je, iznoseći niz optužbi na račun Novakovića, navela i to da se pet godina nije pojavio na poslu. Novaković je nakon toga poručio da će Draško sve to morati da objasni na sudu.

Međutim, ono što ne postoji u tekstu Kurira, jeste odgovor na pitanje kako je moguće da postoji saznanje da se neko ne pojavljuje devet godina na poslu, a da uredno prima platu, s obzirom na to da poslodavac može da otkaže ugovor o radu zbog nedolaska zaposlenog na posao.

Istog dana kada je objavljen tekst, portal 021.rs prosledio je pitanja gradskoj PR službi u vezi sa ovim navodima. Tako su pitali na kojim poslovima je Novaković angažovan u upravi, da li od 2012. do danas nije proveo nijedan dan na radnom mestu, kako je moguće da se zaposleni ne pojavljuje toliko dugo na poslu, a da prima platu, kao i to da li je Novaković ikada opravdao svoje izostajanje.

Između ostalog, postavljeno je i pitanje da li bi ovaj slučaj mogao da dovede do otkrivanja još sličnih primera u kojima se zaposleni ne pojavljuju na poslu duži vremenski period, a da za to uredno primaju platu iz budžeta. Iz uprave nije stigao odgovor ni na jedno od postavljenih pitanja ni nakon ponovnog slanja upita, kao ni nakon kontaktiranja PR službe.

Na pitanje 021.rs da li je zaposlen u Upravi za građevinsko zemljište i investicije, direktan odgovor ne daje ni predsednik Gradskog odbora Narodne stranke Borislav Novaković. Ipak, poručuje da je u pitanju još jedan montirani politički proces.

– Ja sam prošao dva montirana politička procesa i oba su završila oslobađajućim presudama. Ja ovo ne želim da trpim. Pošto će ovo sigurno ići na sud, advokat me je posavetovao da ono što imam da kažem, kažem pred sudom, i ja ću tako uraditi. Reč je o još jednom montiranom političkom procesu. Svaka moja rečenica koju bih ovde mogao da izgovorim, oni kasnije mogu da interpretiraju na ovaj ili onaj način i da im to bude putokaz kako da me napadaju na sudu. Mene sa ZIG-om sada očekuje sud i ja ću sve na sudu da kažem, a vi ćete biti svedoci svega onoga što ću reći, ali ovo nije taj trenutak – kaže Novaković za 021.rs.

Novaković pominje Zavod za izgradnju grada (ZIG), na čijim je temeljima 2016. godine nastala Uprava za građevinsko zemljište i investicije, a zaposleni iz ovog preduzeća su prešli da rade u UGZI. Ovaj novosadski opozicionar u jednom periodu bio je i direktor ZIG-a.

U registru Agencije za sprečavanje korupcije može se videti da se Novaković, prema poslednjem imovinskom izveštaju iz 2016, vodio kao zaposlen u Zavodu za izgradnju grada, sa platom od 86.000 dinara.

Ono što nisu rekli za 021.rs, u upravi su prethodno naveli za Kurir, a to je da će “sprovesti internu kontrolu radi utvrđivanja svih relevantnih činjenih u vezi sa elektronskom evidencijom” Novakovićevog prisustva na radu.

021.rs, Zoran Strika

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Zovite me Đole
04/11/2021 08:32

A šta bi sa presudom, hoćete li ikad to napisati?