Tribina “Asasini – mistični red srednjovekovnog islama“ biće održana u ponedeljak, 07. oktobra u 19 časova u klubu “Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada.

Autor i predavač je doc. dr Boris Stojkovski.

Asasini predstavljaju red u islamskoj struji nizaritskog ismailizma, koji je, pak, jedna grana šitskog islama. Delovali su u periodu od 1090. godine, pa sve do trenutka kada su ih uništili Mongoli 1256, odnosno 1273. godine. Najpoznatiji su kao atentatori, odnosno ubice. Zahvaljujući Marku Polu, jednom od najpoznatijih putnika u istoriji sveta, proširila se legenda da su koristili hašiš i da su tako omamljeni vršili ubistva. Oko asasina i njihovog poslednjeg uporišta Alamuta razvile su se brojne legende i misterije.

Izložba grafika autorke Snežane Maletin biće otvorena u ponedeljak, 07. oktoba u 19 časova, u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada i trajaće do 21. oktobra.

O izložbi

“Grafike na ovoj izložbi, rezultat su istraživanja bezbednih i netoksičnih materijala u grafici. Želja da radim litografiju me je naterala da istražujem na internetu, gde sam pronašla sajtove koji se bave proučavanjem netoksičnih materijala u umetničkim procesima. Jedna od tehnika je nazvana kitchenlithography. Deo grafika su rađene u tehnici direktnog slikanja na linoleumu (monotipije), bojama za štampu na vodenoj bazi. Druge su rađene u kombinovanoj tehnici, monotipije i litografije rađene su na aluminijumskoj foliji i treća grupa grafika je rađena samo tehnikom litografije na aluminijumskoj foliji koja se koristi u domaćinstvu. Pred vama su grafike koje su inspirisane novijim istraživanjima u ovoj oblasti, a pretočene u motive konkretnih i apstraktnih oblika. Pokušavala sam da postignem rezultat koji bi najviše odgovarao mom senzibilitetu, tragajući za likovnom formom, sadržajem i izražajnim sredstvima, a ne gubeći ni trunku od kreativnog uživanja. Na mojim grafikama se nalaze urbani motivi površina, arhitektonskih fasada, prolazi i pogledi kroz ili iza njih, te urbani detalji poput ograda, kablova i zastora. Ponekad poluapstraktne forme koje nagoveštavaju poznate oblike i slike sačuvane u mom sećanju. Ljudska figura je povremeno zastupljena i ona je nejasna i prolazna,“ Snežana Maletin.

Autor: nsuzivo.rs/kcns

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments