Otvaranje izložbe “Ispit zrelosti” 15. maja u Muzeju Vojvodine

       

Izložba “Ispit zrelosti – Maturanti vojvođanskih gimnazija od polovine 19. veka do 60-ih godina 20. veka“, biće otvorena 15. maja, u 19 časova, u Muzeju Vojvodine (Dunavska 35).

Autorke izložbe su Ljubica Otić, muzejski savetnik, istoričar i Čarna Milinković, viši kustos, istoričar.

Izložba prikazuje istorijski razvoj gimnazija na prostoru Vojvodine, od druge polovine 19. veka (kada se pojavljuju prvi ispiti zrelosti u srpskim gimnazijama), do 60-ih godina 20. veka (kada počinje novi način i pristup proslave mature prepoznatljiv i današnjim đacima), a u pitanju su gimnazije  koje su i danas aktuelne. Kroz rekonstrukciju učionice sa kraja 19. veka i početka 20. veka, istorijske zapise komisija sa polaganja ispita zrelosti, đačka svedočanstva i knjižice, školske izveštaje, sačuvane maturske tabloe, nastavna sredstva, udžbenike, odeću koja oslikava određeni vremenski period, aktuelnu muziku i fotografske ateljee, publici će biti približene društveno-političke i vaspitno-obrazovne okolnosti jednog vremena.

Deo izložbe posvećen je bivšim maturantima Pančevačke gimnazije (Generacija 107), koji i nakon četiri daecenije neguju svoja prijateljstva i poruka su mladima da gimnazijski dani mogu da traju još dugo, nakon položenog ispita zrelosti.

Na izložbi i u katalogu prikazan je bogat istorijski materijal koji se nalazi u zbirkama Muzeja Vojvodine, kao i predmeti koji su posuđeni iz ostalih muzeja i gimnazija na prostoru Vojvodine. Tokom istraživanja i same realizacije izložbe veliku pomoć su pružile brojne institucije u zemlji, kao i pojedinci.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments