Međunarodni multimedijalni mozaički festival vizuelnih umetnosti podunavskih zemalja Dunavski dijalozi svečano je otvoren u utorak, 28. avgusta, u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada.

U ovom galerijskom prostoru svoje radove predstavili su autori iz Hrvatske: Gildo Bavčević, Martina Grlić i Vedran Perkov. Treća podunavska zemlja, gost ovogodišnjih Dunavskih dijaloga je Nemačka. U Malom likovnom salonu će u sredu, 29. septembra biti otvorena izložba Volfganga Šmita, umetnika iz Nemačke.

Izložbu, koja je ove godine simbolički naslovljena Upotreba čoveka, otvorila je glavna organizatorka Vesna Latinović i iskazala veliko zadovoljstvo povodom započete saradnje sa galerijom Kranjčar iz Zagreba. Takođe je predstavila istoričara umetnosti  Mladena Lučića koji je ujedno i kustos izložbe.

Tema Upotreba čoveka pozajmljena je od velikog novosadskog pisca Aleksandra Tišme, koji se u svom istoimenom romanu bavio univerzalnim pitanjem ljudske sudbine. Ovogodišnja festivalska tema u znaku je zapitanosti nad savremenim čovekom koji je svoje delovanje podredio stvaranju profita velikih korporacija.

Da li umetnost danas spremna da se delotvorno konfrontira “svetu” koji čoveka depersonalizuje, udaljavajući ga od osnovnih društvenih potreba i ima li umetnost snagu da se suprotstavi egzistencijalnoj neizvesnosti – pitanja su koja čine okosnicu ovogodišnjih Dunavskih dijaloga.

Izložba u Likovnom salonu KCNS-a trajaće do 3. septembra, dok je radove u Klubu Tribina mladih i Malom likovnom salonu moguće pogledati do četvrtka, 6. septembra.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments