Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
Novi bibliotečki ogranak Gradske biblioteke otvoren je danas u Kovilju. Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić prisustvovao je svečanom programu povodom otvaranja, a ovom prilikom uručena je i nagrada ”Stevan Pešić” književniku Ivanu Negrišorcu.

-Decentralizacija kulture jedan je od osnovnih principa kojima smo se rukovodili prilikom izrade Strategije kulturnog razvoja. Ovim poduhvatom, pokazujemo da zaista ostvarujemo zacrtane ciljeve. Širimo mrežu ustanova kulture na sve delove grada, a posebno su nam važna prigradska naselja. Gradska biblioteka nije samo mesto knjige, njena je uloga mnogo šira, i siguran sam da će tako biti i u ovom ogranku. To će biti važno mesto za društveni život zajednice i nadam se da će podstaći sredinu na aktivnu ulogu u kreiranju kulturnih i edukativnih sadržaja – rekao je Dalibor Rožić.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Direktor Gradske biblioteke Aleksandar Jokanović je naglasio da je nova biblioteka preuređena zaslugom gradonačelnika Miloša Vučevića, Gradske uprave za kulturu i Saveta MZ „Kovilj“ koji je pronašao prostor na ovoj lokaciji.

– Planiran je veliki broj programa za decu i sve meštane, koji će se odvijati u ovom prostoru. Zahvaljujući značajnim sredstvima koja Grad ulaže u objekte kulture, trenutno se renoviraju bibliotečki ogranci na Telepu i u Bukovcu – rekao je Aleksandar Jokanović.

URUČENA NAGRADA “STEVAN PEŠIĆ” IVANU NEGRIŠORCU

Ovom prilikom uručena je nagrada “Stevan Pešić” književniku Ivanu Negrišorcu za pesničku knjigu „Ogledala Oka Nedremana”, u izdanju „Lagune“ i Fondacije „Grupa sever“ iz Novog Sada. Priznanje dodeljuje Gradska biblioteka Novog Sada i mesna zajednica Kovilj, rodnog mesta književnika Stevana Pešića.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

– Nagrada nosi ime “Stevan Pešić” i to samo po sebi mnogo znači. On je uneo jednu revoluciju, posebno u putopis kao žanr. Ja se i dan-danas sećam prvog efekta kada sam pročitao njegov “Katmandu”, bio sam u bunilu kad sam video da posle Crnjanskog neko ide linijom fantastike. Stevana Pešića držim na srcu.

Nova biblioteka u Kovilju raspolaže sa više od 16 500 knjiga, a tačan broj naslova će se znati nakon revizije. Biblioteka “Laza Kostić” postoji od 1958. godine kao ogranak Gradske biblioteke.

Sanja Kužet

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments