U Privrednoj komori Vojvodine juče je zvanično otvoren prvi Regionalni poslovni forum, u organizaciji Skupštine evropskih regija i Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine u saradnji sa PKV, Razvojnom agencijom Vojvodine i Evropskom mrežom preduzetnika, a uz podršku Fonda Evropski poslovi Autonomne pokrajine Vojvodine.

Forum je okupio preko 140 registrovanih kompanija i poslovnih asocijacija iz 16 zemalja sveta, iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, metalo-prerađivačke industrije i turizma.

Predsednik PKV Boško Vučurević istakao je da je ovo izvrsna prilika za umrežavanje privrednika, kao i za predstavljanje investicionih i privrednih potencijala svih regija koje učestvuju na Forumu.

“Nama je od velikog značaja ovo jedinstvo svih institucija i izvršne vlasti u Vojvodini kojim stvaramo pravi privredni ambijent za dalje nastupe vojvođanske privrede na svim regionalnim, ali i ostalim tržištima”, rekao je Vučurević.

Dodao je da je od posebnog značaja to što su prisutni i predstavnici mnogih privrednih komora iz Evrope i da to, kako kaže, pokazuje koliki značaj se pridaje poslovnom umrežavanju i nalaženju partnera na manifestacijama koje predstavljaju pravi put za iznalaženje novih tržišta i novih poslovnih partnera.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević izjavio je na jučerašnjem otvaranju Foruma da je zadatak javnih službi, državnih i pokrajinskih organa da stvore ambijent i dobre uslove poslovanja da privrednici mogu da ostvare svoje poslovne interese. On je naglasio da već na prvom poslovnom forumu brojke govore da smo na dobrom putu, jer je okupio 142 učesnika – poslovnih ljudi iz 16 zemalja.

“To govori o potrebi ekonomskog povezivanja i među samim privrednicima, regijama i državama”, istakao je potpredsednik Milićević i podvukao da su Republika Srbija i AP Vojvodina u vrh svojih prioriteta stavile ekonomski razvoj.

On je naglasio da se u poslednjih nekoliko godina postižu izuzetni rezultati pre svega u ekonomskoj stabilizaciji, a zatim i u ekonomskom razvoju. Milićević je naglasio i da je rast industrijske proizvodnje, pre svega prerađivačke industrije, turizma i građevinarstva dobra vest, te da se ti trendovi prate i u AP Vojvodini.

Potpredsednik Skupštine Privredne komore Burse, Murat Bajizit zahvalio se PKV na pozivu i što je, kako kaže, zahvaljujući PKV posle deset godina, ponovo u Novom Sadu.

“Upoznat sam sa tim da je Vojvodina region u kojem se proizvodi mnogo žitarica i hrane. Izuzetno mi je drago što ćemo od sada, pa nadalje još intenzivnije sarađivati zahvaljujući sporazumima koji su potpisani između PKV i PK Burse, kao i potencijalima koji postoje u Vojvodini i Bursi, drugom gradu u Turskoj, posle Istanbula, kada se posmatra vrednost izvoza”, rekao je Murat Bajizit dodajući da će do kraja godina, ukupna vrednost izvoza Burse biti 17 milijardi dolara.

Na forumu su se obratili i direktor Razvojne agencije Vojvodine Nikola Žeželj, kao i stručnjaci za preduzetništvo i finansije iz Belgije, Holandije, Rumunije, Turske i Italije.

Regionalni poslovni forum održava se od 25. do 27. septembra u Novom Sadu.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments