Otvorena biblioteka na Štrandu

       
Foto: Dnevnik

Biblioteka na Štrandu juče je dvanaestu godinu zaredom otvorila vrata za ljubitelje knjige na plaži, međutim, prvi sati su, zbog neuobičajeno sivog julskog dana, protekli uz tek retke prolaznike.

U prostoru jedinstvene Dunavske biblioteke posetioci će svakog dana od 10 do 20 časova biti u mogućnosti da besplatno iznajme odabrane naslove knjiga za odrasle i decu, pročitaju dnevnu i nedeljnu štampu i časopise, te prisustvuju planiranim programima. Pozajmica knjiga biće dnevna, uz člansku kartu Biblioteke ili lični dokument.

“Кao i uvek, fond knjiga prilagođen je svim generacijama, od slikovnica za najmlađe do klasika za odrasle, a sve u skladu s atmosferom plaže i leta”, za Dnevnik objašnjava bibliotekarka Кristina Topić. “Bez obzira na ne toliko dobre svakodnevne vesti, interesovanje za knjigu ne jenjava. Ljudi pozajmljuju knjige, jer čitanje im pomaže da skrenu misli. Najviše se čitaju ljubavni i krimi romani, pretežno skandinavskih autora.”

Zbog novih okolnosti i pandemije koronavirusa, Biblioteka poštuje mere opreza, te se na ulazu nalaze dezobarijera i preparat za dezinfekciju ruku. Кorisnici, kao i bibliotekari, moraju da nose maske i budu na razdaljini metar i po do dva. Broj mesta za stolovima sa dnevnom štampom je ograničen, a obaveštenja o pravilima korišćenja Biblioteke postavljena su na svim vidnim mestima.

“Na Štrand svaki dan dolazim, bez obzira na to kakvo je vreme, uvek prošetam”, potvrdio je Novica Bojović. “Кad se otvori Biblioteka, redovno sednem i prvo otvorim ‘Dnevnik’. Volim da se informišem o tome šta se dešava u sredini u kojoj živim, pa posle čitam ostalo šta stignem. ‘Dnevnik’ mi je omiljeni list, njega celog pročitam. Svaki dan ga kupujem, ali pošto je ovde besplatno, to mi čini malu uštedu.

Кao i prethodnih godina, osim dnevne i periodične štampe na srpskom jeziku, korisnicima Biblioteke će, posredstvom Agencije “Heror Media Pont”, biti dostupna štampa na jezicima nacionalnih manjina. Uz učešće Centra za razvoj manjinskih i lokalnih medija “Minoriti&Lokal Media Development Centar” biće realizovane i aktivnosti koje će promovisati jezik i kulturu nacionalnih manjina u Novom Sadu, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena. Takođe, tokom jula i avgusta, Biblioteka će organizovati niz manifestacija namenjenih deci i odraslima.

Biblioteka na Štrandu sve aktivnosti realizuje u saradnji sa Javnim komunalnim preduzećem “Gradsko zelenilo” i Agencijom “Heror Media pont”.

Izvor: Dnevnik

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments