Otvorena izložba “Pola milenijuma Kotorskog karnevala”

       

Trećeg i poslednjeg dana manifestacije „Dani Kotora u Novom Sadu”, u nedelju, 20. maja 2018. godine, u klubu “Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada, otvorena je izložba fotografija “Pola milenijuma Kotorskog zimskog karnevala”.

Na izložbi je predstavljeno 28 fotografija i portreta raznih generacija umetnika. Najstarija slika potiče iz 1961. godine, a postavka obuhvata i one nastale februara ove godine, tokom poslednjeg karnevala.

Goste iz Kotora i novosadsku publiku, u ime domaćina, pozdravila je Miljana Kozarov, pomoćnica direktora Kulturnog centra Novog Sada. Ona je podsetila da je ovih dana potpisan sporazum o saradnji između KCNS-a i kotorskog KC-a „Nikola Đurković”, te da je ovo samo jedna od manifestacija koje će dve ustanove ubuduće zajednički organizovati.

Govoreći o manifestaciji posvećenoj zimskom festivalu koji ove godine beleži pet vekova postojanja, direktorka KC-a iz Kotora, Marija Bernard, kazala je da je ta manifestacija utkana u mentalitet grada Kotora i njegovih žitelja.

”Kulturni centar „Nikola Đurković” pokrenuo je ove  godine inicijativu da se Kotorski zimski festival proglasi nematerijalnim kulturnim dobrom. Verujemo da će nadležne institucije prepoznati značaj ovog festivala i da ćemo dobiti pozitivan odgovor”, rekla je direktorka kotorskog Kulturnog centra i proglasila izložbu otvorenom.

Objašnjavajući istorijat festivala, Dušan Davidović, predsednik Saveta Kulturnog centra “Nikola Đurković” rekao je da ova manifestacija potiče iz srednjeg veka, a naslonjena je na stari običaj paljenja proletnjih vatri u očekivanju duhovnog pročišćenja i uoči ispraćaja zime,a uoči vaskršnjeg posta.

Rukovodilac Gradske biblioteke i čitaonice u Kotoru, Marija Starčević, zahvalila se Kulturnom centru Novog Sada na prilici da predstave festival u Novom Sadu i osvrnula se na humorističko-satirični list „Karampana”, koji tokom zimskih karnevalskih svečanosti u Kotoru izlazi još od davne 1926. godine.

autor: nsuzivo.rs

Komentari: