Otvorena izložba “Unter Anderen-Među drugima (60 portreta – 60 priča)”

       

Izložba “Unter Anderen-Među drugima (60 portreta – 60 priča)” otvorena je juče, 7. marta, u Muzeju Grada Novog Sada.

Izložba je rezultat saradnje Muzeja Grada Novog Sada sa Centralnim muzejom Podunavskih Švaba iz Ulma i obuhvata portrete podunvaskih Švaba koji su nastanili današnju Rumuniju, Mađarsku, Hrvatsku i Srbiju. Srpski fotograf Dragoljub Zamurović, kojeg je angažovao Muzej iz Ulma, tokom 2015. i 2016. načinio je portrete podunavskih Švaba u te četiri zemlje.

“Izuzetno mi je drago što je saradnja sa našim prijateljskim gradom Ulmom tako plodotvorna i ogleda se u programu vrhunskog kvaliteta. Pre svega što, u ovom slučaju, podrazumeva dela jednog od naših najboljih fotografa Dragoljuba Zamurovića, koji je prepoznat i međunarodno priznat, pa je tako i svojevrsan ambasador Srbije. Svedočanstva o životu, uslovno rečeno, običnih ljudi, zapravo su svedočanstva o suštini. Ova izložba uvodi nas u stvarnu priču o podunavskim Švabama koji su starosedeoci ovih prostora i deo su njihovog identiteta. Evropska prestonica kulture upravo ovakvim sadržajima opravdava prestižnu titulu, a u saradnji sa Ulmom Novosađani će imati priliku sutra da uživaju i u džez koncertu izvanrednih muzičara iz Ulma i Novog Sada”, naglasio je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

U istorijskim naseljeničkim oblastima duž Dunava, nastali su Zamurovićevi dokumentarni snimci koji, zajedno sa intervjuima, pružaju uvid u svakodnevicu podunavskih Švaba “među drugima” i pričaju priču o malim ljudima u velikoj istoriji.

Prisutnima na otvaranju izložbe takođe su se obratili gradonačelnik Ulma Ginter Ciš, direktor Centralnog Muzeja Podunavskih Švaba Кristijan Glas, autor fotografija, zamenik direktora Muzeja Grada Novog Sada Olja Maglovski i muzejski savetnik dr Agneš Ozer.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments