U Sremskim Кarlovcima danas, 7. decembra, otvoreno je Odeljenje Audiovizuelnog arhiva i centra za digitalizaciju Srpske akademije nauka i umetnosti koji imaju zadatak da očuvaju i predstave celokupno kulturno, umetničko i naučno nasleđe.

Otvaranje je podržala Pokrajinska vlada.

“SANU i Srpska pravoslavna crkva baštine arhivsku građu neprocenjive vrednosti za naš narod, stoga je ovo izuzetno važan iskorak, jer će kroz proces digitalizacije bogata građa koju poseduje i čuva Arhiv u Sremskim Кarlovcima postati dostupnija istraživačima, ali i široj javnosti”, rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Imajući u vidu značaj arhivske građe koju poseduje Arhiv, on je istakao da je obaveza i dužnost Pokrajinske vlade da podržava projekte i programe koji se odnose na očuvanje srpske kulturne i istorijske baštine.

Predsednik Mirović je ocenio da je ovo značajan korak i u procesu revitalizacije Sremskih Кarlovaca, kao jedne od ključnih tačaka naše istorije i naše duhovnosti, a koju je pokrenula Pokrajinska vlada osnivanjem Budžetskog fonda za obnovu.

“Sve što osvetljava istoriju ovih prostora i čuva je od zaborava, uvek će imati bezrezervnu podršku Pokrajinske vlade”, izjavio je predsednik Mirović.

Predsednik SANU, Vladimir S. Кostić istakao je zadovoljstvo što je, posle Beograda, Audiovizuelni arhiv otvoren i u Sremskim Кarlovcima, poručivši da je želja Akademije da on postane relevantna nacionalna institucija za digitalizaciju kulturne, naučne, istorijske i umetničke baštine.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments