Centar za porodični smeštaj i usvojenje Novi Sad je u toku 2018. godine počeo promotivnu kampanju u okviru koje nastoji da podigne svest o hraniteljstvu, kao privremenom obliku zbrinjavanja dece bez adekvatnog roditeljskog staranja.

Glavni cilj ove promocije je da se motivišu osobe koje su spremne da brinu o deci, da im pruže topao dom i mesto za sigurno odrastanje.

Hraniteljstvo – porodični smeštaj je organizovani oblik zbrinjavanja dece koja iz različitih razloga ne mogu da žive u svojim biološkim porodicama i podrazumeva smeštaj u drugu porodicu. Porodica kao prirodno okruženje za rast i razvoj svakog deteta pruža sigurnost i osećaj pripadanja, stvara mogućnost da dete razvija svoje sposobnosti, usvaja znanja i veštine, priprema se za život u zajednici i osamostaljuje. Na žalost, postoje okolnosti kada je detetu uskraćena mogućnost da odrasta uz svoje biološke roditelje. Hraniteljstvo ovoj deci pruža mogućnost da odrastaju u porodičnom okruženju kao nezamenljivoj sredini za pravilan i skladan razvoj ličnosti.

Kome je namenjeno hraniteljstvo – porodični smeštaj?

Deci koja su doživela tragičan gubitak roditelja, koja su napuštena, zanemarena i zlostavljana od strane roditelja ili njihovi roditelji nisu u mogućnosti da im pruže adekvatnu brigu.

Koliko dugo deca ostaju na hraniteljstvu?

Hraniteljstvo je po svom karakteru privremeno. Zbrinjavanje može biti kratkoročno do razrešenja krizne situacije u prirodnoj porodici deteta ili na duži vremenski period do osamostaljivanja deteta.

Šta se očekuje od hranitelja?

 • Da obezbeđuju sigurno okruženje za dete kako u porodici tako i u širem okruženju;
 • Da razumeju potrebe deteta i da ga neguju, vaspitaju i obrazuju;
 • Da razumeju uticaj gubitka i prekida emocionalnih veza sa kojima je suočeno dete na njegov dalji razvoj i pružaju podršku detetu u prevladavanju gubitka;
 • Da očuvaju identitet deteta (lični, porodični, verski) kroz podržavanje veza između deteta i njegove biološke porodice;
 • Da omoguće detetu osposobljavanje za samostalni život;
 • Da rade u partnerstvu sa stručnjacima, imaju veštine i poštuju pravila timskog rada;
 • Da štite dete od zlostavljanja i zloupotrebe.

Hranitelji imaju prava na:

 • sveobuhvatne informacije o svim pitanjima značajnim za staranje o detetu;
 • odgovarajuću stručnu pomoć i podršku oko brige o detetu;
 • da budu informisani o dužini boravka deteta i planovima za njegovu budućnost;
 • da sa detetom ostavruju kontakte i nakon prestanka porodičnog smeštaja;
 • realnu novčanu nadoknadu za troškove brige o detetu i svoj rad (naknada za rad obuhvata i uplaćene doprinose za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje, a ostavruje se na osnovu potpisanog ugovora o hraniteljstvu od trenutka smeštaja deteta u porodicu).

Ko može da se bavi hraniteljstvom?

 • Porodica koja je otvorena i spremna da prihvati brigu o detetu bez roditeljskog staranja i da mu pruži ljubav, pažnju i toplinu porodičnog doma.
 • Neophodno je da je hraniteljska porodica u okviru propisane procedure stekla opštu podobnost za bavljenje hraniteljstvom i dobila odgovarajuću potvrdu Centra za socijalni rad.
 • Jedna porodica može da se stara o najviše troje dece na hraniteljstvu, odnosno dvoje ukoliko je reč o deci sa invaliditetom ili deci sa smetnjama u razvoju.

Više informacija možete pronaći na sajtu Centra za porodični smeštaj i usvojenje Novi Sad.

Autor: nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
L0RY
14/08/2018 14:39

Treba istaći da su hranitelji krivično odgovrni za decu. Ukoliko dete prekrši zakon, kaznu mora da odsluži (plati) hranitelj.
Žalosno je kad su deca oduzeta od roditelja samo zbog nedostatka novca. U tom slučaju ne podržavam hraniteljstvo, već novac treba dati roditelju.
U ostalim slučajevima, nadam se da se hranitelji rigorozno kontrolišu da ne bi došlo do zlostavljanja. Ovoj deci treba pažnja više nego što se može zamisliti.
Lepo je kad neko zdrav i normalan pruži detetu kvalitetan život, jer to zaslužuju sva deca…