Foto: Lazar Nikolić

Novi Sad je noćas bio apsolutni rekorder po hladnoći: sa -16 stepeni u 23 sata potisnuo je čak i Sjenicu (-12), Kopaonik (-11) i Crni Vrh (-7). Istovremeno, Negotinci su se baškarili na +1!

Za Novosađane, ali i Subotičane, Somborce i Zrenjanince ovo je bio pravi ledeni šok. Subjektivni osećaj novosadskih -16 bio je -21. Dovoljno da se ne odvajate od radijatora, grejalica, peći i kamina.

Šta se desilo sa Panonijom da je zaslužila da ponese ime “srpski Sibir”? Krivac za ovaj ledeni šamar u Vojvodini je razvedravanje. Kako su se oblaci povlačili, temperatura je padala.

“To je uobičajena pojava kada nema vetra, a ima snega i dođe do razvedravanja. Bilo je prognozirano -10 stepeni, tako da to jeste neko odstupanje, ali to su lokalni efekti i odstupanja za nekoliko stepeni su moguća”, kazao je meteorolog Nedeljko Todorović.

Situacija se smirila rano jutros, pa je u Novom Sadu u 7 sati bilo -8 stepeni, a kraljica zime ponovo je bila Sjenica sa -12. Na nuli je bio samo Negotin. Prema merenjima od 10 sati u najvećem gradu Bačke temperatura je nastavila da raste, pa je izmereno -5 stepeni.

Kako kaže meteorolog Todorović ovaj fenomen nije očekivan i narednih dana jer će vreme biti oblačno. U sredu i četvrtak krenuće i otopljenje, pa i topljenje snega.

 

Izvor: Telegraf

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
kakvih -16
17/12/2018 21:10

Kod mene na termometru nije islo ispod -9/10 (niti je zapravo bilo hladnije, bio sam napolju oko ponoci), dok su online aplikacije i sajtovi varirali od -16, -20 pa -8 (oko 1h ujutru), pa -15 pa onda na -8/9.
Sto znaci da uopste i nije bila tolika temperatura vec je na nekoj stanici/serveru odakle vecina “vuce” informaciju senzor zabagovao (kao i oni sa davno isteklim rokom trajanja po 2u1 sabackim polovnjacima)