Foto: nsuzivo.rs/Printscreen/Instagram

Srpski znak za ekološki prihvatljivije proizvode koji garantuje da je proizvod, ekološki prihvatljivi od sličnih proizvoda

Znak je dizajniran u obliku zelenog lista sa belim konturama. Ovaj znak se na našem tržištu koristi kao oznaka da proizvod ili usluga koja ispunjavaju određene ekološke standarde.

Naime, Eko znak mogu da imaju proizvodi koji se nalaze na našem tržištu i koji su proizvedeni u Srbiji, a potrebno je da poseduju sledeće uslove:

– smanjenje potrošnja električne energije,
– smanjena emisije štetnih i opasnih materija,
– sanjena proizvodnja otpada i potrošnja prirodnih resursa,
upotreba sekundarne sirovine i reciklaže,
– kao i samnjena emisjia buke, vibracija i zračenja u životnoj sredini

Podsećamo, kako je to ranije u vreme kada je gradonačelnik Novog Sada bio Miloš Vučević grad Novi Sad negovao ekološku politiku.

– U zadnjoj deceniji Novi Sad je postao grad progresa, nauke i kulture, mesto gde sve više mladih mašta da zasnuje porodicu, a jedan od razloga je i pažnja koju posvećujemo ekologiji i životnoj sredini. U proteklih 10 godina, u ovu svrhu, izdvojeno je fascinantnih 2,5 milijardi dinara kojim su targetirane strateške oblasti: zelenilo u Gradu, upravljanje otpadom, očuvanje zaštićenih prirodnih dobara, monitoring stanja životne sredine, naučno-istraživački projekti, jačanje ekološke svesti na lokalu, uklanjanje radioaktivnih gromobrana – rekao je Vučević.

Projekti koji su imali trajnu promenu na okolinu.

– Izgradili smo kompostno polje gde prerađujemo u đubrivo 5.000 tona zelenog otpada. Pokrenuli smo geografski informacioni sistem, koji je prvi korak u izradi strateški važnog Katastra zelenih površina, finansijski podržavamo građane u nabavci novih bicikala, kroz projekat “Pretvorimo kvart u park za Zeleni Novi Sad” podržavamo unapređenje zelenila malih urbanih površina, gde imamo 157 aplikacija stambenih zajednica, uklonili smo sve radioaktivne gromobrane sa teritorije grada. U saradnji sa partnerima pokrenut je ključni eko-projekat izgradnje regionalne sanitarne deponije. Izgradili smo 3 najsavremnija zalivna sistema. Izvršili smo rekonstrukcije u 10 novosadskih parkova. Sve urađeno je samo pokazatelj u kom pravcu će se naš voljeni grad razvijati, našoj deci ćemo ostaviti čistiji i zeleniji Novi Sad – stoji na Instagram profilu ministra odbrane Miloša Vučevića

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments