Ovogodišnji “Tamburica fest” od 20. do 22. juna

       

Na pres konferenciji održanoj danas, 13. maja, u abijentu čarde “Na kraj sveta“ u Кovilju, festival su najavili dr Jovan Pejčić, direktor Tamburica festa, Jovan Adamov, umetnički direktor, Danilo Ninković, muzički urednik i Lepa Brena, regionalna muzička zvezda.

Ovogodišnji “Tamburica fest” biće održan od 20. do 22. juna u centru Novog Sada i na Petrovaradinskoj tvrđavi uz učešće devet orkestara iz osam zemalja u takmičarskom delu i nastupima Orkestra solista 100 violina, muzička atrakcija iz Mađarske “Budapest džipsi simfoni orkestra”, ansambl narodne muzike Republike Кomi iz Ruske federacije “Zarni jolj” (Zlatni potok) i Lepe Brene.

Lepa Brena je naglasila da joj je davnašnja želja bila da u pratnji Velikog tamburaškog orkestra peva njene hitova i da će to realizovati na ovogodišnjem “Tamburica festu”.

“Zadovoljstvo mi je i čast što ću učestvovati na najboljem evropskom festivalu etno muzike i drago mi je što sam nečega što volim. Jer, organizatori su zaista istrajali u kvalitetu, pošto je kod nas veoma lako organizovati ali trajanje je kategorija šampiona. Muzika spaja ljude, to je ptica koja preleće granice, to je ljubav i nema pasoš. Počela sam karijeru u Novom Sadu i posebno me raduje što će nastupati i mladi tamburaški naraštaji da pokažu da na tamburici može sve da se svira. Naravno, tu su i vrhunski, svetski umetnici na tamburaši”, rekla je Brena.

“Svake godine na našem festivalu imamo nešto novo, pa će se tako ove godine takmičiti i vokalni solisti i biraćemo najlepšu autorsku pesmu”, kaže dr Jovan Pejčić, direktor i osnivač festivala Danilo Ninković, muzički urednik “Tamburica festa” naglasio je da će poseban ton manifestaciji dati i 105 dečaka i devojčica koji neguju btamburašku muziku i koji su se posebno pripremili za ovogodišnju taljmburicu.

“Videćemo kako naša deca čuvaju tradiciju u internacionalnoj reviji mladih tamburaša u okviru projekta mostovi prijateljstva”, rekao je Ninković.

Po rečima Jovana Adamova, umetničkog direktora, “Tamburica fest” je u prethodnih 12 godina značajno izdigla tamburaštvo iznad nivoa kafane.

“Širok repertoar i veliki broj mladih tamburaša doprinose očuvanju tradicije kao i promocija novog stvaralaštva”, kaže Adamov.

Autor: nsuzivo.rs

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Dragan
13/05/2019 19:00

Vratite tamburicu gde joj je mesto… Deronje!!!

Lupus
13/05/2019 19:01

Vratite tamburica fest tamo gde mu je mesto. Vratite Deronjama uzetu dušu..