Samo dan nakon što je sin Borislava Novakovića, najbližeg saradnika Vuka Jeremića, demolirao prostorije Srpske napredne stranke na Bulevaru oslobođenja, nasilnička kampanja opozicije ulazi u novu, još opasniju fazu. Bojan Pajtić, nekadašnji predsednik Demokratske stranke i 16 godina gospodar života i smrti u Vojvodini,  Novakovićev dugogodišnji šef i politički mentor, poznat po brojnim nerazrešenim aferama, s Tvitera poziva građane da izađu na ulice i obračunaju se sa članovima SNS-a. Pored toga što promoviše haos i podstrekava građane na ulične sukobe Pajtić, inače profesor Pravnog fakulteta, relativizuje krivicu sina potpredsednika Jeremićeve Narodne stranke.

– Polako naprednjaci. Hiljade porodica je prošlo golgotu kakvu su prošli Bora Novaković i njegovi ukućani. Ko seje vetar – žanje oluju! – napisao je Pajtić.

Pajtić relativizacijom vandalskog čina nastoji da prikaže Novakovića kao žrtvu, kog proganjaju samo zato što kritikuje vlast. Međutim, istina je drugačija. Novaković nikada nije hapšen i optužen za verbalni delikt već zbog brojnih malverzacija, i protivzakonitih aktivnosti. Od mućki sa zemljištem za gradnju hotela Holidej in, do nestanka 4,5 miliona evra prilikom gradnje Bulevara Evrope, koji nikad nisu vraćeni u budžet grada, kao i za sukobe s policijom.

– Opozicija je izgubila kompas, izazivanjem i opravdavanjem nasilja gube svaku mogućnost da im građani pruže bilo kakvu podršku. Međutim, od samog nasilja je gore, što ga oni opravdavaju i umesto da se izvine javnosti, da osude huliganske i vandalske ispade, oni ih glorifikuju, i za sopstvenu mržnju pokušavaju da optuže druge. Šta mislite šta bi se desilo obrnuto, kada bi neki naprednjak polupao prostorije Jeremićeve stranke. Pajtić, Novaković i njima slični zagovornici nasilja, hitno bi tražili da interveniše Evropska unija. Insisitirali bi da se umešaju Vašington i Bela kuća. Izdavali bi saopštenja osude, pretili bi, pozvali međunarodne posmatrače, tražili internacionalizaciju slučaja. Ali, očigledno propagiranje nasilja, najortodoksniji primeri brutalne satanizacije i zastrašivanja političkih protivnika, koji se graniče sa fašizmom, su logična i normalna reakcija. Kako i zašto? Pa zato što ne mogu da dođu na vlast. Nema drugog objašnjenja – kaže jedan ugledni Pajtićev kolega s Pravnog fakulteta.

Pojedini Novosađani upozoravaju da vandalizam Novakovićevog sina nije prvi, jedini, niti izolovan slučaj. Polomljene su prostoriji SNS-a u Stražilovskoj ulici, kada je pretučen i jedan njihov član, na prostorije u Bulvaru patrijarha Pavla bačen je Molotovljev koktel, a Novaković je i ranije upućivao pretnje “da vlast čeka govnjiva motka i logori”, njegovi saradnici su predlagali osnivanje “pajser brigada”, a gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću, predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić i presedniku Skupštine Vojvodine Ištvanu Pastoru nakon otvaranja Kovid bolnice poželeo je da budu njeni prvi pacijenti.

Pored toga, mediji bliski Đilasu i Jeremiću svakodnevno objavljuju vesti i priloge, kao izjave kojima se poziva na ulično nasilje i opravdavaju pretnje predsedniku države i njegovoj porodici.

– Opozicija s ciljem zagovara haos, nasilje i ulične obračune. To je njihov način bavljenja politikom. Svi zaboravljaju, ali oni su 5. oktobra 2000. godine preko satanizacije vlasti i uličnog nasilja i spaljivanja i rušenja najvažijih državnih institucija došli na vlast – kaže penzioner Ivan K. (72).

Opozicija s ciljem zagovara haos, nasilje i ulične obračune. To je njihov način bavljenja politikom. Svi zaboravljaju, ali oni su 5. oktobra 2000. godine preko satanizacije vlasti i uličnog nasilja i spaljivanja i rušenja najvažijih državnih institucija došli na vlast

K. Anđelić

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
novosadjanin
30/09/2021 15:12

Sve vas treba na 30 godina robije , zovi i čanka ???