Ova zbirka je poklon velikog srpskog kolekcionara čije ime galerija nosi.

Spomen zbirka Pavla Beljanskog se nalazi u Novom Sadu, na Trgu Galerija. U prelepoj predratnoj vili se čuvaju mnoga antologijska dela srpske umetnosti prve polovine XX veka.  Pored stalne postavke umetničkih dela u galeriji se često otvaraju razne izložbe slika ili neke druge prigodne manifestacije umetničkog karaktera.

Ko je bio Pavle Beljanski?

Pavle Beljanski je rođen u Velikom Gradištu 1892 godine, a umro je u Beogradu 1965. god. Posle završene Prve beogradske gimnazije upisuje pravo u istom gradu i apsolvira 1914. godine. Nesretne 1915. godine u sastavu Đačkog bataljona prelazi celu Srbiju i odstupa preko Albanije. Dalje vojne obaveze biva oslobođen i upućen na Sorbonu u Parizu, gde je diplomirao na diplomatsko-konzularnim studijama.

Diplomatska karijera ga vodi preko Stokholma, Berlina i Varšave sve do Beča. Njegova velika ljubav bili su umetnički predmeti. Obilazio je muzeje, antikvarnice i galerije. Kupovao je slike, skulpture, tapiserije i ostale umetničke predmete. Između 1923 i 1925. godine počinje sakupljati isključivo dela srpskih umetnika kako bi napravio zbirku i sačuvao je od zaborava.

Beljanski u politici

Odlikovan je više puta kako u inostranstvu tako i u svojoj zemlji. Ordenom Jugoslovenske zastave odlikovan je 1954. godine. Uspešnu diplomatsku karijeru je završio 1958. godine u Beogradu kao opunomoćeni ministar u ministarstvu inostranih poslova SFRJ.

Svoju veliku zbirku slika, skulptura i tapiserije je zaveštao srpskom narodu. Njegova kolekcija čini 185 različitih umetničkih dela od 35 raznih autora. Njegov istančani ukus prema umetnosti i specifičnoj ljubavi prema sakupljanju raznih umetničkih dela se najbolje može videti u pomenutoj galeriji u Novom Sadu.

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Milan
28/01/2018 11:42

Kakva predratna vila?? Galerija je sagradjena 60-ih godina 20. veka….