“Čišćenje dimnjaka“- izvođenje performansa i prezentacija Đejmi Hadrović, umetnice u rezidencijalnom programu, publiku Muzeja savremene umetnosti Vojvodine održaće se u utorak, 11. februara od 18 časova.

Za svoj performans umetnica Đejmi Hadrović inspiraciju je našla u istorijskom događaju iz 1880. u kome je histerična Bertha Pappenheim pokazivala dve ličnosti, normalnu i infantilnu, padajući u trans tokom tranzicije. Taj simptom nestaje kada je Bertha jednostavno progovorila svom lekaru Breueru o tome. Zajedno su razvili posebnu tehniku koju je ona nazvala “lek za razgovor”, terapija za razgovor i “čišćenje dimnjaka”. Đejmi je odlučila da primeni istu metodu “lečenja” i “čišćenja dimnjaka” sprovodeći pripovedanje o nasilju u porodici na Balkanu.

Prezentacija je realizovana u okviru međunarodnog projekta Risk Change podržanog od strane programa Evropske unije “Кreativna Evropa“, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments