Foto: WHNT.com

Ukupno je obolelo 12 osoba, od 7 novozaraženih dve inficirane zarazile se od osoba iz Italije i Nemačke ili tokom boravka u ovim zemljama

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije doc dr Goran Stevanović izjavio je za RTS da su svi novozaraženi stabilnog stanja, osim pacijenta koji je u Novom Sadu. On je naveo i da se većina novoobolelih  korona virusa zarazila od istog izvora, a kako saznajemo, petoro je zarazila žena iz Šavajcarske, kao i tri osobe kod koje je juče potvrđen virus.

On je naveo da je skok obolelih posledica naše neodgovornosti prema okoloni i kolektivu i objasnio i što:

– Zato što najveći broj otkrivenih slučajeva potiče od jednog izvora. to je komunikacija u uskom prostoru. Još jednom apelujem na građane da poštuju preporuke i mere stručnjaka. Dakle ako kijate, prehlađeni ste,  ako imate respiratornu tegobe, nemojte ići na sastanke, na skupove, nemojte praviti žurke, jer se upravo desilo da su osobe koje su bile na takvim skupovima, odnele virus kod kuće i onda zaraze članove svoje porodice  – kazao je on.

Prema njegovim rečima, uopšte neće biti iznenađenje da u narednom periodu imamo veći broj obolelih.

– Većina našeg građanstva je odgovorno, ali evo, desilo se da se organizuje jedan skup, gde je jedna osoba bila zaražena, i u suštini imamo veliki broj obolelih u ovom trenutku – rekao je Stevanović.

On je podsetio da specifičan lek za covid 19 ne postoji:

– Pacijenti koji su zaraženi korona virusom dobiju antipiretike za snižavanje temperature, daje im se simptomatska terapija, a ukoliko se pojavi neka bakterijska super infekcija onda dobijaju antibiotike.i

Kako saznajemo u Ministarstvu zdravlja, od sedam novih slučajeva, pet je povezano sa dve ženske osobe za koje je juče utvrđeno da su pozitivne na korona virus a nakon direktnog kontakta sa državljankom strane zemlje, za koju se pisalo da je iz Švajcarske.

Ona je nedavno boravila u Srbiji, i za nju je utvrđeno da je pozitivna na COVID-19 nakon povratka u državu gde joj je prebivalište.

– Preostala dva slučaja su potvrđena nakon njihovog boravka u i kontakata sa osobama u inostranstvu  – Italiji, Nemačkoj – navode za Telegraf.rs u Ministarstvu zdravlja.

U Ministarstvu zdravlja apeluju na građane i podsećaju ih, na osnovu ovih primera, na značaj  lične odgovornosti u ovakvim situacijama, jer je ovim primerom potvrđeno da su pojedinci olako shvatili upozorenja i preporuke struke, da kad imaju simptome ne idu u zatvorene prostore i među ljude:

– Time se mogućnost širenja virusa samo uvećava, jer jedna osoba sa simptomima ostvari i do 50 kontakata u takvim uslovima, pa ne ugrožava samo svoje zdravlje, već i zdravlje drugih. Zato je od izuzetne važnosti da se poštuju preporuke struke, da se ne shvataju olako njihova upozorenja o praćenju simptoma i odgovornom ponašanju svakog pojedinca.

Autor: Telegraf.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments