Foto: Vikipedija

Dvorac Bogdana Dunđerskog, u opštini Bečej, završen je 1925. godine. Za jedinog naslednika ovog zamka stavljena je Matica srpska, od 1940. godine. 

Nakon pisanja pojedinih medija, NS Uživo otvorio je priču da li će dvorac Fantast biti stavljen pod ključ. Iz PIK Beceja na adresu naše redakcije stigao je odgovor.

-Dvorac Fantast, sa pripadajućom parcelom, je predmet postupka restitucije pozahtevu Matice srpske i nije vlasništvo kompanije PIK Bečej. Prema našim saznanjima, opština Bečej pokrenula je niz razgovora sa Maticom srpskom i Ministarstvom kulture, kako bi se pronašlo održivo rešenje za ovaj spomenik kulture od nacionalnog značaja. Dvorac nije bio deo imovine PIK Bečej, koji se prodavao kao pravno lice iz stečaja. PIK Bečej je
privremeno ostao u posedu Dvorca Fantast do okončanja postupka restitucije ili do nekog drugog rešenja njegovog imovinsko-pravnog statusa, što je upravo u toku. Tokom tog perioda PIK Bečej je domaćinski upravljao, investirao i održavao objekte i parcelu koja pripada Dvorcu.

Foto: nsuzivo.rs/Ivona Karan

Kompanija PIK Bečej naglasila je da je spremna da, kao i do sada, u okviru svojih ingerencija i mogućnosti, pomogne u procesu rešavanja imovinsko-pravnih odnosa svim relevantnim institucijama, u želji da se očuva bogato kulturno nasleđe dvorca Dunđerski.

Trenutno dvorac Fantast ima 10 soba i 2 apartmana, sa restoranom narodne kuhinje i svečanom salom.

Ivona Karan

3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Marija
19/02/2021 09:29

Bila sam prošle godine u Fantastu,vodila sam rodbinu iz Amerike.Dvorac je fantastičan,prelep ali strašno zapušten.Ergela me totalno razočarala,imate jednog konja koji je upregnut u fijaker a kočijaš ga toliko tera u kas da bi mu čini mi se dušu izvadio.Platila sam i jahanje ali sam odustala od čekanja,jer je taj jadni konj bio sav mokar od silne jurnjave pod upravom kočijaševog korbača.To je bila jedna jako ružna slika.Lep pozdrav i potrudite se malo više

.

Zvonko
19/02/2021 16:39
Reply to  Marija

Gospođo, konja (koga jaše turista) svo vreme vodi štalski momak tako da nema reči o nekoj jurnjavi a još manje o korbaču.

Dragan
19/02/2021 21:30
Reply to  Zvonko

Takodje sam bio letos sa porodicom i hteli smo voznju fijakerom,pre nas je fijaker vozen kad su izasli ljudi konj je bio mokar,odmah posle toga mi smo seli dzokej je terao konja kao da nas juri čopor vukova,verovatno da što pre odradi turu.