foto: Pokrajinska vlada

Jubilarni 15. Beogradski festival igre pod sloganom ’’Prestonica’’, održaće se od 15. marta do 4. aprila. U okviru programa predstaviće se 15 plesnih trupa iz 14 zemalja, a novosadska publika imaće priliku da vidi dve plesne trupe u Srpskom narodnom pozorištu, 21. marta i 3. aprila.

Na ovogodišnjoj manifestaciji publici u Novom Sadu, po prvi put, predstaviće se „Balet Hong Konga” i najpoznatiji australijski ansambl, sa delima Gabrijele Nenkajvel, Rafaela Bonačele i Čenga Cunga Lunga. Program Beogradskog festivala igre u Srpskom narodnom pozorištu predstavila je direktorka festivala Aja Jung.

’’Novosađane 21. marta i 3. aprila očekuje spektakl koji će im prirediti dve renomirane trupe, iz Sidneja i Hong Konga. Već predstojeće srede ćemo otvoriti jednu lepu izložbu fotografija na Trgu slobode, a 21. marta, na istoj lokaciji, ako nas vreme posluži, uživaćemo u nastupu baleta iz Hong Konga koji će tom prilikom pokloniti Novom Sadu jedan performans izvođen premijerno prošlog proleća u Njujorku’’, rekla je Aja Jung.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je prilikom predstavljanja programa Beogradskog festivala igre rekao da su Pokrajinska vlada i Grad Novi Sad logičan partner festivala, s obzirom na to da se u Novom Sadu ove godine obeležava 70 godina postojanja Baletske škole.

’’U toku je izgradnja Muzičko-baletske škole sa prvom koncertnom dvoranom. Simbolika je i u tome što je naslov ovogodišnjeg festivala upravo „Prestonica”, jer su oba mesta održavanja manifestacije svojevrsne prestonice – Beograd kao glavni grad naše države, a Novi Sad kao Evropska prestonica kulture i mladih. Očekujemo dinamičan mart i početak aprila, a već smo u pregovorima oko nastupa na teritoriji grada tokom 2019. godine i mislim da ćemo ponuditi Novosađanima spektakl kroz još veći niz događaja koji će svakako upotpuniti kulturna dešavanja u našem gradu’’, rekao je Vučević.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakao je da je festival značajan projekat sa tradicijom od petnaest godina, i da je primetan samo rast kvalitet njegovog programa.

„Okupili smo se sjajnim povodom, i verujem da ćemo kroz program i sadržaj Festivala, i gostovanja trupa sa svih meridijana, podići nivo na kulturnoj lestvici. Čini mi se da smo kvalitetom, posvećenošću i zajedničkim angažmananom, a pre svega trudom koji ulaže direktorka festivala, uspeli da predstavimo AP Vojvodinu i Grad Novi Sad na najbolji mogući način”, izjavio je predsednik Mirović.

foto: Pokrajinska vlada
foto: Pokrajinska vlada

Ukupno 15 trupa iz Izraela, Grčke, Holandije, Kine, Norveške, Australije, Velike Britanije, SAD, Belgije, Nemačke, Italije, Danske i Kanade, sa preko 20 novih koreografskih radova, gostovaće u Beogradu i Novom Sadu. Festivalu će prethoditi revija filmova „Dani igre u Kinoteci”, brojne radionice, majstorski kursevi, izložbe i prezentacije.

Od osnivanja festivala je predstavljeno preko 330 koreografskih ostvarenja, a poslednjih godina festival prati preko 23 hiljade gledalaca i preko 120 akreditovanih novinara iz zemlje i inostranstva.

”Beogradski festival igre” se razvijao zahvaljujući podršci Ministarstva kulture Srbije, ambasada i kulturnih centara zemalja učesnica, kao i Grada Beograda. Za afirmaciju umetničke igre i realizaciju programa u Vojvodini, značajna je dugogodišnja saradnja sa Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu AP Vojvodine i Gradom Novim Sadom, a šest godina zaredom, Beogradski festival igre se realizuje u saradnji sa Delegacijom EU u Srbiji.

 

Autor: nsuzivo.rs

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments