PLJAČKA I KRAĐA BMW-A: Ovako je Crni Gavra izveo filmski upad u poznatu zlataru, kasnije je ubijen

       

U noći između 17. i 18. jula 1973. godine, ispred zgrade u Ulici Stevana Milovanova u centru grada, Dimitrije Gavrilović poznatiji kao Crni Gavra i njegov prijatelj Ratko Vujičić ukrali su automobil BMW, vlasništvo arhitekte Miroslava Krstonošića, a potom su se odvezli u Beograd.

Ispred juvelirnice “Fontana” u Knez Mihajlovoj ulici, Gavra je turirao ukradeni BMW da bi stvorio buku, a Ratko Vujičić i Zoran Granić razbili su izlog i vrata sekirom te ušli u zlataru, odakle su odneli većinu nakita, skupocenih satova i drugih vrednih predmeta od plemenitih metala.

Nakon uspešne pljačke, BMW-om beže do Sremske Kamenice gde ostavljaju ukradeni automobil, a drugim automobilom dovoze se do Novog Sada.

Ovi podaci tadašnjoj narodnoj miliciji postali su poznati tek nakon hapšenja Dimitrija Gavrilovića 1977. godine.

Ovakve pljačke još dugo neće biti viđene na našim prostorima, a sličan modus izvršenja kasnije će imati ozloglašena grupa Pink Panter, sastavljena od kriminalaca sa područja bivše Jugoslavije, koja je pljačke uglavnom vršila u inostranstvu.

Dimitrije Gavrilović je 1978. godine osuđen na smrt streljanjem, zbog ubistva dva narodna milicajca Dušana Popovića i Ćetka Mijatovića, tokom pljačke trafike u Novom Sadu. Ovaj slučaj i danas je prekriven velom tajne, a Gavra je za ubistvo optuživao saučenika Pavla Savina Paju.

Autor: nsuzivo.rs
Izvor: Vladimir Vrgović- Novi Sad 1970-1990

2
Komentari:

2 Komentara
0 Replika
0 Pratioci
 
Najviše reakcija
Najposećenija diskusija
2 Autori komentara
najnoviji najstariji najviše glasova
NSjad

EEEE, bilo nekad ….

vlada

Zna li se šta je sa Gavrinom porodicom danas,šta rade njegov sin i ćerka,kao i supruga?Koliko mi je poznato taksista Savin je preminuo 2012.Slučaj jeste obavijen velom tajne,ali mislim da verzija da je Gavra žrtvovan od strane milicije jer im više nije trebao kao doušnik je glupost.