Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

U Nemanovcima, na putu ka Pejićevim salašima, danas je počela sadnja 3000 stabala bresta.

-Danas ćemo uz donaciju “Vode Vojvodine” i angažovanje naših sjajnih radnika “Gradskog zelenila”, naravno uz nadzor profesora Saše Orlovića i Uprave za zaštitu životne sredine, zasaditi 3000 stabala bresta koji će napraviti dodatnu eko barijeru za građane ovog malog, ali lepog naselja- izjavio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Gradonačelnik je najavio i da se pravi rezervat prirode Begečka jama, kao i na Šodrošu i Dunavcu.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Danas radimo jedan izuzetno odgovoran posao- sadimo drveće. To drveće će da živi decenijama, a neke i stotinama godina. Ovo što danas radimo je povodom Svetskog dana šuma. Ovde se sadi vetrozaštitni pojas, to je pojas koji služi za ublažavanje, jer je tu blizu deponija i to je način da učinimo život boljim i kvalitetnijim, jer je poznato da drveće prečišćava podzemne vode i vazduh- izjavio je profesor Poljoprivrednog fakulteta Saša Orlović.

Direktor “Vode Vojvodine” Srđan Kružević naglasio je da je ovo prva godina u tom preduzeću da se višak sadnica donira lokalnim samoupravama, mesnim zajednicama i udruženjima građana. Kapaciteti su 120.000 sadnica, od kojih 40.000 ostaju za doniranje.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Ove godine to su sadnice koje smo u svojim rasadnicima uzgajali za vodna područja, za zaštićena područja, a sledeće godine ćemo uz konsultacije sa fakultetom uspeti da uzgojimo i neke sadnice koje će biti dekorativne, a pre svega medne sadnice- rekao je Kružević.

Istakao je i da će ući u “obračun” sa svima koji uništavaju riblji fond i koji ne haju za prirodu i njenu zaštitu.

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Neko iz mase
26/03/2021 16:16

Samo sto ta drveća od deponije neće imati nikakvog napretka