FOTO: PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG"

Specijalni rezervat prirode Carska bara počeo je da prima posetioce koje ovde očekuje pravo bogatstvo biljnog i životinjskog sveta. Broj posetilaca tokom godine je ograničen na 20 hiljada, jer je ovde primarna zaštita prirode. Gosti Zrenjanina, pored toga, rado obilaze i staro gradsko jezgro.

Turistička sezona na Carskoj bari počela je prošlog vikenda, a za sada posetioci ovaj specijalni rezervat prirode mogu obići malim brodom koji prima do 12 putnika.

“Mi smo ovde tipični predstavnici održivog razvoja turizma. Ovde nama nije cilj da dođe 100.000 ljudi, nego je broj posetilaca ograničen do 20 hiljada na godišnjem nivou. Kad se taj broj popuni mi zatvaramo rezervat za posetu. Ovde u rezervatu glavno obeležje su ptice jedna osetljiva kategorija, ovde je primarna zaštita prirode”, kaže Milivoj Putić, menadžer turizma.

Stari brod koji je prevozio turiste po Carskoj bari više nije u funkciji, a u toku je izrada novog broda, kao i vidikovca koji je pre godinu i po dana izgoreo u požaru.

Carska bara je stanište za preko 250 vrsta ptica. Između ostalog, može se videti svih deset vrsta čaplji, a ovaj biser prirode bogat je i biljnim svetom. Tu je i staza zdravlja duga četiri kilometra. Na obodu rezervata je po površini, najveći ribnjak u Evropi, koji predstavlja veliki resurs hrane za životinje.

“Sada je najlepše doba godine baš za obilazak rezervata pošto su se ptice sada izgnezdile mladunčad su izašla iz jaja i sada ove odrasle jedinke jure za hranom. Kad se uđe dublje u rezervat u drugu zonu zaštite kojoj je dozvoljeno pružanje turističkih usluga, mi ulazimo, kako volimo da kažemo, u Amazoniju u srcu Banata”, priča Putić.

Turisti u Zrenjaninu mogu videti i staro gradsko jezgro, zgrade izgrađene u različitim stilovima, I industrijsko nasleđe.

“To su zgrade iz 19 veka, Bukovčeva palata, muzej, pozorište, Gradska kuća, zgrada Šeherezada, Elekova vila, tu nam je i Muzej piva, palata Dunđerskih iz 1990. godine, koja je renovirana, kej koji smo uradili, pustili za posetioce. Nove klupe smo postavili iz projekta sekretarijata za turizam”, kaže Zoran Ljubotina, direktor Turističke organizacije Grada Zrenjanina.

Ljubotina kaže da se pažnja posvećuje i manifestacionom, lovnom i bajk turizmu. Da li će, i u kom obliku biti održane letnje manifestacije, zavisiće od situacije i mera u vezi sa korona virusom.

Godišnje se u Zrenjaninu beleži oko 45 hiljada noćenja.

Izvor: RTV

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments