Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
Danas su svečano otvareni 10. Međunarodnih dani energetike i investicija u Kongresnom centru „Master” Novosadskog sajma. U naredna dva dana posetioci će imati priliku da kroz panel diskusije budu deo najaktuelnijih tema iz ovih oblasti uz učešće vodećih eksperata iz zemlje i inostranstva. Izložbeni deo manifestacije činiće predstavljanje firmi, institucija i lokalne samouprave sa projektima u oblasti energetike.

Gradonačelnik Miloš Vučević istakao je da mu je drago što je naš grad domaćin jedne manifestacije sa višestrukim značajem. Kako je dodao energetika je ključno pitanje na globalnom nivou, a to je glavna tema i danas u Novom Sadu, kao i svih ovih dana na skupu svetskih lidera u Glazgovu.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

– Iz perspektive Novog Sada, drugog po veličini grada u Srbiji, koji je istovremeno i značajan regionalni industrijski centar cilj nam je da napravimo iskorak u daljem razvoju uvođenjem energetski efikasnih sistema u svakom segmentu. Upravo smo otvorili najmoderniji Dom zdravlja na Limanu koji koristi obnovljive izvore energije, a tu spada i kompleks Kreativnog distrikta. Naš cilj je da maksimalno iskoristimo znanje koje imamo i snažan zamajac novosadske privrede koja nam puni budžet, pa da iz sopstvenih sredstava i uz povoljne kreditne aranžmane i saradnju sa međunarodnim finansijskim institucijama, nastavimo sa uvođenjem najboljih, najekonomičnijih i najzdravijih tehnologija. Energetika je preduslov za dovođenje novih investicija, a bez reindustralizacije, nema ekonomskog osnaživanja. Novi Sad je najbolji primer kako se lokalna politika vodi u pravcu uštede potrošnje energije uz zaštitu kvaliteta vazduha, vode i zemljišta, a i nove generacije učimo da na tome grade budućnost – rekao Miloš Vučević.

Govorom počasnog gosta ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović, zvanično je i otvorena ovogodišnja priredba.

– Srbija može i treba da bude šampion u energetskoj tranziciji, a već težimo tome da nam zemlja bude potpuno ekološki čista, da imamo zdraviju životnu sredinu i klimu, da obezbedimo čistu energiju. Dakle, važno je da imamo dovoljno energije, ali da je stičemo na održiviji način. Baza svega su zakon i podzakonski akti, nakon čega sledi izgradnja novih elektroenergetskih kapaciteta, vetroelektarana, gasnih elektrana itd. Pred nama su investicije koje će doneti mnogo novih radnih mesta, a svaki dinar koji budemo uložili u zelenu energiju doneće boljitak na duge staze – istakla je Zorana Mihajlović.

Prvog dana, u sredu, planirani su plenarna sesija „Ubrzanje energetske tranzicije u Srbiji-presek stanja” kao i više panela – „Podrška unapređenju energetske efikasnosti u domaćinstvima”, „Projekat unapređenja energetske efikasnosti javnih zgrada u Vojvodini”, „Podrška smanjenju zagađenja iz individualnih izvora”, „Obnovljivi izvori energije u Srbiji” i „Osunčajmo Srbiju”. U četvrtak će se govoriti o planiranju niskougljeničnog razvoja na lokalnom nivou i ulozi energetskih zasada u energetskoj strategiji Srbije, a cela manifestacija se održava uz poštovanje svih preporučenih epidemioloških mera.

Prisutnima su se obratili i direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković, pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Ognjen Bijelić, a pozdravnu reč uputio je i direktor Evropske banke za obnovu i razvoj Mateo Kolanđeli.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments