Popravni ispiti u osnovnim i srednjim školama, počeli su juče. U Južnobačkom i Sremskom okrugu, popravni ispit polaže 500 đaka.

Na popravnim ispitima, najviše je onih koji pohađaju srednje stručne škole, dok ih u gimnazijama ima znatno manje. U osnovnim školama važi pravilo, što viši razred, više učenika na popravnom.

U Tehničkoj školi “Mileva Marić Ajnštajn” u Novom Sadu, popravne ispite polaže oko stotinu đaka, među kojima su najbrojniji oni koji pohađaju trogodišnje smerove poput tapetara ili stolara.

Popravne ispite prvi polažu učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola, kako bi mogli što pre da završe školsku godinu zbog daljeg školovanja. Popravni ispiti se završavaju krajem ove i početkom sledeće nedelje. Nakon toga, biće objavljeni prvi rezultati, a oni koji nisu zadovoljni, moći će da podnesu žalbe.

“Ukoliko se desi da učenik dobije nedovoljnu ocenu, ima pravo na žalbe u roku od 24 sata. Direktor formira stručnu komisiju koju čine stručni saradnik i odeljenski starešina, preispituju slučaj i ako saznaju da postoji greška u proceduri, ili da je bilo nekih povreda materijalne prirode, u tom slučaju se formira nova komisija, koju čine tri nova profesora”, objasnio je za RTV, Jovan Vukčević, načelnik školske uprave za Južnobački i Sremski okrug.

Dosadašnja praksa pokazala je da je na popravnim ispitima prolaznost đaka uvek bila oko 90 odsto.

Izvor: RTV

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments