Foto: nsuzivo.rs/Stefan Koprivica

Radovi na krovu ovog spomenika kulture počeli su sredinom avgusta, dok  je sama zgrada obnovljena u februaru 2018. godine

Raskošna zgrada Matičarskog zdanja sagrađena je krajem 19. veka, za potrebe plemića Feliksa Parčetića.

Iz Gradske uprave za imovinu i imovinsko-pravne poslove za naš portal kažu da su radovi na krovu počeli 16.08.2021. godine i da će se osim krova kompletno rekonstruisati tavanski prostor i nove instalacije. Biće urađen i sistem za dojavu požara, a za ceo objekat se ugrađuje i postavlja hidrantska pumpa u podrumu.

Ugovor za obnovu krova i drugih radova je sklopljen na iznos od 20.359.096,50 dinara bez PDV-a i krajnji rok za završetak radova je 31. decembar tekuće godine.

Foto: nsuzivo.rs/Stefan Koprivica

Iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada rekli su za NS Uživo da kada se izvode radovi na objektima koji se nalaze pod njihovom zaštitom oni vrše konzervatorski nadzor.

-Kada se izvode radovi na kulturnim dobrima i dobrima koja uživaju prethodnu zaštitu, Zavod izdaje uslove i mere pod kojim se radovi izvode. Što znači da se tačno utvrđuje koji se radovi vrše, u kojoj meri i na koji način se izvode, kao i koje vrste materijala se koriste- stiglo je na našu adresu iz Zavoda.

Raskošna zgrada Matičarskog zdanja sagrađena je krajem 19. veka, za potrebe plemića Feliksa Parčetića. Nakon Drugog svetskog rata kuća postaje Matičarsko zdanje i tu funkciju nosi i danas. Zaštićena je kao spomenik kulture 22. jula 1997. godine.

Ivona Karan

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
drOctagonapus
10/09/2021 17:00

Hoce li je ofarbati u velicanstvenu trobojku?