Počeli razgovori o gradnji Fruškogorskog koridora

       

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović otvorila je danas Prvu srpsku konferenciju o javno-privatnom partnerstvu i izjavila da su JPP najbolji vid za privlačenje novih investicija, kao i da su sa kineskom kompanijom CRBC započeti razgovori o gradnji Fruškogorskog koridora putem koncesije.

Reč je o gradnji auto-puta od Novog Sada do Rume sa tunelom kroz Frušku goru.

“Počinjemo razgovore za Fruškogorski koridor sa CRBC i o koncesiji kao jednom od načina finansiranja. Takođe, postoji velika zainteresovanost za gradnju pruge od beogradskog aerodroma do Novog Beograda i tu razmišljamo o JPP. Tu je i projekat nastavka gradnje autoputa ka Crnoj Gori, od Požege do Boljara”, rekla je Mihajlović.

Mihajlović je rekla da je Vlada Srbije već potpisala ugovor o koncesiji za aerodrom Nikola Tesla, kao i grad Beograd za sređivanje deponije u Vinči i da bi putem koncesije mogli da se grade i autoputevi i pruge u našoj zemlji

“Sada imamo stabilan budžeta da možemo da pričamo i o većem korišćenju JPP za realizaciju projekata, pošto želimo da postanemo još atraktivniji za investitore i da obezbedimo dovoljno ulaganja u razvoj i investicije”.

Ona je dodala da je tema javno-privatnih partnerstava važna za budućnost Srbije.

“Potpisali smo memorandum sa kineskim partnerima za izradu projektne dokumentacije vredne 50 miliona evra za deonicu Koridora 11 Požega – Boljare i trenutno kao vlada razmišljamo da je bolje da za ovu deonicu, čija je procenjena vrednost izgradnje oko dve milijarde evra, da ne idemo na kredit. Za Fruškogorski koridor, gde je završena projektna dokumentacija, takođe smo bliži javno-privatnom partnerstvu i ne razmišljamo o kreditu”, kaže Mihajlović.

Konferencija je posvećena izazovima u oblasti infrastrukture i pitanjima kako inovacije u realizaciji projekata, nabavci i tehnologiji mogu pomoći u rešavanju tih izazova.

Teme konferencije su “Javno-privatno partnerstvo kao efikasan model za projekte javne infrastrukture”, “Javno-privatno partnerstvo i investicije u infrastrukturu”, “Kako kreirati uspešne JPP projekte”, “Finansijske, konsultantske i građevinske usluge za uspešnu implementaciju JPP projekata” i “Najbolje JPP prakse iz Srbije i regiona”.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments