Danas je počelo rušenje ’’Svilare’’ – prve fabrike sa kojom je započela industrijalizacija Novog Sada, na uglu Almaške i ulice Pavla Stamatovića. Podsetimo, rekonstruisani prostor nekadašnje ’’Svilare’’ namenjen je za kulturni distrikt u okviru projekta Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2021.

“Na uglu ulica Almaške i Pavla Stamatovića u neposrednom okruženju još jednog objekta industrijskog nasleđa, “Svilare”, nalaze se prostor depoa i radionice Srpskog narodnog pozorišta i ogranak Akademije umetnosti, što sve zajedno sa renoviranom kulturnom stanicom, predstavlja ogroman potencijal. Revitalizacijom novog kulturnog kvarta na Podbari, Fondacija “Novi Sad 2021” stvara još jedno kulturno jezgro u kom se na istom prostoru školuju budući producenti, dizajneri svetla, zvuka i programskih sadržaja, gde pozorišni radnici realizuju umetničku produkciju kreirajući elemente scenskog dizajna, stvaraće se i šanse za nove umetnike i kulturne radnike, kao i produkti kulture namenjeni angažovanoj novosadskoj publici“, rekao je direktor Fondacije ”Novi Sad 2021” Nemanja Milenković u oktobru prošle godine, kada je i najavljen taj projekat na Podbari.

Portal gradnja.rs objavio je idejna rešenja studenata 2. godine arhitekture novosadskog Fakulteta tehničkih nauka za izgled kulturnih stanica na Podbari i Novom Naselju. Njihove predloge možete pogledati OVDE.

Autor: nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
alex
22/03/2018 21:37

Коначно