Svetsko prvenstvo se održava do 10. jula na rekama Dunav, Tisa i Drina, odnosno u Novom Sadu – Petrovaradinu, Кanjiži i Malom Zvorniku. Organizator prvenstva je Savez rekreativnog i sportskog ribolova “Savez bućkaroša Srbije“.

Pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović prisustvovao je svečanosti povodom otvaranja Prvog svetskog prvenstva u lovu soma bućkom “Srbija 2019“.

“Grad Novi Sad je ponosan što je u kalenadar brojnih sportskih događaja uvrstio još jedan, a to je Svetsko prvenstvo u lovu soma bućkom ”Srbija 2019” i time ponovo opravdao titulu grada sporta. Naš grad će ugostiti veliki broj takmirača iz Srbije, Mađarske, Bugarske, Slovačke, PoLJske, Italije, Austrije i Španije, što će svakako povoLJno uticati i na turizam, jer će za vreme održavanja prvenstva biti realizovano nekoliko stotina noćenja. Ova manifestacija doprineće promociji sporta, zdravog načina života, i približavanju Novog Sada i naše zemLje široj javnosti kao izvanredne ribolovačko-turističke destinacije. Čestitam organizatorima, učesnicima želim sportsku sreću i da ova manifestacija postane tradicionalana”, rekao je Aleksandar Petrović.

Predsednik Saveza bućkaroša Srbije i predsednik organizacionog odbora Prvog otvorenog Svetskog prvenstva u lovu soma bućkom “SRBIJA 2019“ Vojislav Stamenković je rekao da Srbija ima najjaču bućkarošku ligu na svetu i najveći teren pogodan za taj način ribolova, što je i doprinelo kvalifikaciji za održavanje ovog prvenstva.

“Vlada Republike Srbije odobrila je da u nazivu takmičenja bude ime Srbija, jer smo uspeli da bućku očuvamo kao zaštitni znak Srbije i da je uvrstimo u turistički brend naše zemLje. Mi smo zapravo borci za očuvanje bućke, borci za njeno pravilno definisanje i nadasve borci za vraćanje što većeg broja mladih Ljudi na reke, uz jedan novi pristup prirodi, kroz njeno poboLJšanje i očuvanje”, rekao je Vojislav Stamenković.

On je takođe dodao da je prvenstvo otvorenog tipa i da je do sada je prijavLjeno oko 50 ekipa iz Srbije, Mađarske, Rumunije, Hrvatske, Bugarske, Slovačke, Češke, PoLJske, Italije, Austrije i Španije. Svečanosti povodom otvaranja prvenstva su takođe prisustvovali i predsednik Udruženja sportskih ribolovaca “ŠARAN“ iz Petrovaradina i potpredsednik organizacionog odbora Svetskog prvenstva Jovan Eror, predsednik Udruženja sportskih ribiolova “Bratstvo“ iz Кanjiže i predsednik Opštine Mali Zvornik Zoran Jevtić.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments