Liturgijom u okviru 18. Ilindanskog crkveno-narodnog sabora, počela je tradicionalna manifestacija “Grom fest”, ispred Crkve Vaznesenja Gospodnjeg na Sentandrejskom putu.

Tim povodom otvorena je izložba “Novi Sad u revoluciji 1848 – 1849. godine” o kojoj je govorio direktor Istorijskog arhiva Grada Novog Sada Petar Đurđev, a koja će u naredna dva dana biti postavljena u sklopu sportsko-poslovnog kompleksa “Slana bara”.

Starešina Hrama protojerej Branko Ćurčin istakao je da će i ove godine uz prigodan program visoke umetničke vrednosti biti obeležen ovaj, u srpskom narodu, poznati verski praznik na kome se iskazuje zborovanje, sabranje i zajedništvo. On je naglasio da će u programu učestvovati SKUD “Železničar” – Folklorni ansambl “Vila”, KUD “Mitropolit Stefan Stratimirović” Kulpin, KUD “Stevan Mokranjac” Kać, KUD “Vinogradar” Ledinci KUD “Stepino kolo” Stepanovićevo, kao i glumci, tamburaši, gajdaši i guslari, a biće upriličen i vatromet. U nedelju ujutru će tim povodom biti upriličen i Memorijalni turnir u malom fudbalu “Zoran Đaković” u sportsko-poslovnoj hali “Slana Bara”.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je liturgiji koju su organizovale Srpska pravoslavna crkva (Parohija pri Hramu Vaznesenja Gospodnjeg) i Centar za negovanje tradicija podneblja ”Ravničar” iz Novog Sada.

“Čestitam svim građanima koji slave današnji praznik, Svetog Iliju i želim da se zahvalim sveštenstvu Hrama na pozivu da sa žiteljima MZ ‘Klisa’, ‘Slana bara’ i ‘Vidovdansko naselje’ prisustvujem obeležavanju jednog od najvećih hrišćanskih praznika”, rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments