Nastupom Beogradske filharmonije i soliste pijaniste Aleksandra Gavriljuka iz Ukrajine, pod vođstvom dirigenta Danijela Rajskina iz Rusije, počeo je 38. festival NOMUS.

Novi Sad će od 19. do 29. aprila biti mesto susreta uglednih umetnika i ansambala iz preko dvadeset zemalja sveta. Ukupno trinaest koncerata, koje će priređivati velika imena domaće i strane scene, odvijaće se u Sinagogi, Gradskoj kući i Srpskom narodnom pozorištu. Završnicu Festivala obeležiće nastup svetske zvezde baroknog i klasičarskog repertoara – sopranistkinje Roberte Invernici i ansambla pod nazivom Akademija ”Hermans” iz Italije.

Prema rečima organizatora ovo izdanje Festivala obogatiće i dva nešto drugačija, neklasična programa – jedan će upriličiti vrhunski francuski umetnik Žil Apap s Duom ”Meduoteran”, poznat po virtuozitetu i jedinstvenim kombinacijama klasike, džeza i muzike naroda sveta, a drugi hrvatski ansambl udaraljki ”Sudar Percussion” s programom koji se sastoji od niza kompozicija francuskog velikana Žana Mišela Žara, u posebnim verzijama za udarački ansambl.

Prisutne na svečanom otvaranju pozdravio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

 ’’NOMUS je neraskidivi deo Novog Sada, kao i Muzička omladina koja je, pored brojnih priznanja i nosilac Oktobarske nagrade. Grad Novi Sad će joj stoga uvek biti i pokrovitelj, i prijatelj, i pomoć da istraje u nameri da održi visok umetnički nivo Festivala, da i dalje dovodi najistaknutije umetnike. Želim da zajedno rastemo, da pomeramo granice uspeha, i da što spremniji dočekamo 2021. godinu kada Novi Sad zvanično postaje Evropska prestonica kulture. NOMUS je tradicija, brend i najbolja pozivnica da u aprilu posetite Novi Sad’’, naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments