foto: Infocentrala.rs

Međunarodni poljoprivredni sajam, 85. po redu, počeo je danas i trajaće do ponedeljka 21. maja u Novom Sadu. Ove godine zemlja prijatelj je Francuska, a predstaviće se 1.500 izlagača iz 30 zemalja.

Biće predstavljeni proizvodi i usluge iz ukupno 60 zemalja.

Kapije sajma otvorene su u 9 časova. Cena pojedinačne ulaznice je 600 dinara, kolektivne 400, dok će 200 dinara biti za penzionere, decu od 7 do 12 godina, kao i đake i studente u kolektivnim posetama.

Petak je rezervisan za porodični dan, kada će roditelji sa decom do 16 godina sajam moći da posete po ceni jedne ulaznice od 600 dinara.

Za izložbu poljoprivredne mehanizacije koja čini trećinu otvorenog izlagačkog prostora, svake godine je izuzetno interesovanje posetilaca. U godini u kojoj Novosadski sajam obeležava 95 godina postojanja, za posetioce 85. poljoprivrednog sajma u poklon nagradnoj igri pripremljena su i dva traktora i roto freza.

Sajam je zvanično otvorio ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Branislav Nedimović, a na sajmu je sa ministrom klimatskih promena i životne sredine Ujedinjenih Arapskih Emirata Tini El Zubeidijem potpisao Memorandum o saradnji u oblasti poljoprivrede.

“Mi ćemo ove godine investirati 30 miliona evra, a pripremamo projekte u vrednosti od 40 miliona evra”, izjavio je Nedimović i naglasio da je današnjim sporazumom regulisana oblast bezbednosti hrane.

Prema njegovim rečima, ta oblast je važna za izvoz srpskih proizvoda na tržište UAE.

Kako je istakao, sporazum definiše i investicije koje se u poljoprivredi već dešavaju, ali i one koje će se tek dešavati.

“Bitno je reći da je reč o tržištu koje je dobro platežno sposobno i koje ima potražnju za kvalitetnom robom, a prema rečima mog kolege, mi to imamo”, podvukao je Nedimović.

Ministar je najavio i nove investicije UAE u prerađivačkoj industriji.

“Zaista smo ponosni na ono što smo do sada uradili sa našim kompanijama koje investiraju u Srbiju, a ovim memorandumom stvoreno je još više prilika za nove investicije za naše i srpske trgovce”, kazao je on.

izvor: Tanjug

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments