U Studentskom centru Novi Sad počeo je da radi kol centar, koji će od 8.00 do 20.00 sati svakog dana, dok traje epidemija virusa Covid-19, pomagati stanarima studenskih domova, u slučaju da neko od njih bude zaražen virusom korona.

Кol centar je namenjen studentima koji zbog bolesti moraju da ostanu u svojim sobama, kao i studentima koji moraju da se samoizoluju zbog kontakta s osobama kod kojih je registrovan Covid-19, kako bi mogla da im se osigura redovna i bezbedna dostava hrane, lekova, pranje odeće, dezinfekcija i dostava materijala za učenje.

Кol centar je otvorio direktor Studentskog centra Zoran Martinović. Potpisan je
sporazum sa udruženjima studenata Prirodno matematičkog fakulteta, Pravnog fakulteta i
Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, čijih će deset volontera, u slučaju infekcije kolega,
nabavljati hranu, lekove i biti psihička podrška stanovnicima studentskih domova.

– Svesni smo činjenice da su studenti najaktivniji deo stanonovništva i osobe s najviše
društvenih konatakata. Njihovo zdravlje je naš imprativ! Pošto izveštaji nadležnih
zdravstvenih institucija i kriznog štaba ukazuju da je širenje virusa u uzlaznoj fazi, a da u
deset naših domova brinemo o više od 3.000 studenata, utvrdili smo procedure rada kako bismo sveli mogućnost širenja virusa na minimum. Budući da se život u studentskim domovima razlikuje od kućnih uslova, jer su studenti uglavnom sami u svojim sobama, obezbedili smo da studenti, kod kojih dođe do obolevanja, ili su u izolaciji imaju redovno snabdevanje hranom, lekovima i redovan servis pranja garderobe i zamene posteljine -rekao je Martinović.

On je objasnio da, zbog bezbednosti studenata, kol centar neće biti smešten u prostorijama
Studentskog centra. Primenjivaće se savremeni, digitalni vid komunikacije. Eventualno
ugroženi studenti, kojima je potrebna pomoć, slaće e mail, sms poruku, ili će uputiti poziv sa objašnjenjem kakva im je pomoć potrebna, a operateri kol centra obaveštavaće o tome volontere koji su najbliži ugroženim studentima da bi im na njihova vrata dostavili traženu pomoć. Svi operateri Кol centra dobiće obuku od epidemiologa Zavoda za zdravstvenu zaštitu da mogu bezbedno da obave svoju ulogu.

Direktor studentskog centra Zoran Martinović izjavio je da su preduzete sve mere da se
predupredi i spreči širenje virusa u novosadskim studentskim domovima. Higijenske mere su podignute na maksimum. Pored svakodnevnog čišćenja, svi domovi se dezinfikuju više puta nedeljno. Svi studentski domovi koji pripadaju ustanovi Studentski centar Novi Sad imaju obezbeđene sobe za izolaciju studenata koji su zaraženi sa Covid-19.

– Od prvog dana sledimo instrukcije Vlade Srbije i Кriznog štaba, kao i instrukcije
Svetske zdravstvene organizacije i nadležnih zdravstvenih ustanova. Utvrdili smo procedure koje onemogućavaju širenja virusa. Mere svakodnevno unapređujemo i prilagođavamo potrebama studenata. Svi studenti su u obavezi da po ulasku u zatvoreni prostor nose zaštitne maske. U svim ulazima postavljeni su pultovi sa sredstvom za dezinfekciju ruku. Takođe smo pojačali i dezinfekciju prostorija za pranje odeće i posteljine – rekao je Martinović.

Predsednici saveza studenata Prirodno matematičkog fakulteta Rade Sedlan, Pravnog fakulteta Borislav Petrović i Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Bojan Rašković naglasili su da je inicijativa Studentskog centra pravi potez, jer će na konkretan način pomoći
studentima.

– Novi Sad je prvi grad u Srbiji koji je pokrenuo ovakav servis. To je inače praksa u
Oksfordu, Кembriždu i na drugim najboljim unverzitetima u svetu. Studentima i njihovim
roditeljima je važno da znaju da njihova deca nisu prepuštena sama sebi, i da u svakom trenuku mogu da računaju na brzu i efikasnu pomoć – rekao je Igor Кnežević, student prorektor Univerziteta u Novom Sadu.

Studenti kojima je potrebna pomoć mogu da se obrate na brojeve telefona: 064/8991961, 064/8991960, ili na imejl: [email protected].

Nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments