Treći Sajam mlinarstva, pekarstva, poslastičarstva i pakovanja i Konferencija 23. mlinarsko-pekarski dani biće održani na Novosadskom sajmu od 11. do 13. oktobra.

Kako najavljuju organizatori iz novosadskog Mlinpek zavoda, tokom tri dana nastupiće izlagači iz Turske, Poljske, Italije, Hrvatske i Srbije, koji će predstaviti najnovija dostignuća i trendove u proizvodnji, skladištenju, preradi, pakovanju i kontroli kvaliteta žita, brašna, pekarskih i poslastičarskih proizvoda.

Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i tom prilikom čestitao na istrajnosti organizatorima i suorganizatorima. On je izrazio nadu da će izlagači kvalitetno iskoristiti predstojeće sajamske dane i pozvao sve zainteresovane da posete manifestaciju.

“Veoma mi je drago što se Sajam mlinarstva, pekarstva, poslastičarstva i pakovanja treću godinu za redom organizuje na Novosadskom sajmu. Logično je da se jedna ovakva, specijalizovana manifestacija održava baš na ovom mestu kao i to, da se sa rezultatima rada i planovima za budućnost u okviru mlinarske, pekarske i poslastičarske industrije upoznajemo u žitnici Evrope, Vojvodini”, izjavio je gradonačelnik Vučević.

Otvaranju je prisustvovao i državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Nenad Katanić koji je istakao da resorno ministarstvo godinama unazad pruža podršku podizanju nivoa kvaliteta pšenice.

“Sa aspekta prehrambene sigurnosti naših građana ova godina je, kada je u pitanju proizvodnja pšenice, bila dobra. Sa 648 hiljada hektara požnjevena je značajna količina sa prosečnim rodom od 4,5 tone, i mi ove godine imamo negde oko milion i 600 hiljada tona pšenice za izvoz. Ministarstvo već godinama unazad kroz mere podsticaja, preko Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, utiče na to da se ovaj sektor maksimalno uredi kako bi naša poljoprivreda bila što konkurentnija na tržištu”, rekao je Katanić.

Sajam će pratiti i stručni program Konferencije usmeren na dve važne teme. U četvrtak, 11. oktobra, biće reči o kvalitetu pšenice, stanju, problemima i rešenjima, sa akcentom na rod 2018. godine. Kroz niz predavanja vodećih eksperata za kvalitet pšenice, predstavnika državne uprave, trgovaca, stručnjaka iz prakse i udruženja proizvođača i prerađivača, iniciraće se diskusija usmerena na donošenje preporuka i mera kojima će se unaprediti ta ključna karika u obezbeđenju kvaliteta finalnih proizvoda.

Dan kasnije tema će biti primena Pravilnika o deklarisanju. Između ostalog, biće razmotreno stanje, mere i problemi na usaglašavanju deklaracija mlinskih, pekarskih i poslastičarskih proizvoda sa novim Pravilnikom o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane.

Tokom manifestacije biće proglašeni dobitnici priznanja za kvalitet proizvoda u okviru akcije Dobar pekar, koji su se tokom poslednjih pola godine odazvali pozivu organizatora da izrade deklaracije sa nutritivnom tabelom.

Radno vreme trećeg Sajma mlinarstva, pekarstva, poslastičarstva i pakovanja je od 10 do 17 časova, a u subotu od 10 do 15 časova.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments