Počeo skup lokalnih i regionalnih ombudsmana u Novom Sadu

       

Pomoćnica gradonačelnika Novog Sada Ljiljana Кoković pozdravila je učesnike skupa lokalnih i regionalnih ombudsmana, kao i ombudsmana iz država Evropske unije koji se održava u Novom Sadu do 9. oktobra.

Skup organizuje Zaštitnik građana Grada Novog Sada u saradnji sa Misijom OEBS-a u Srbiji, Pokrajinskim zaštitnikom građana i Udruženjem ombudsmana Srbije.

“Zaštitnik građana je institucija pravnog sistema koja postoji u preko 100 zemalja širom sveta i zato je održavanje ove međunarodne konferencije od velikog značaja za Grad Novi Sad, jer će na njoj učestvovati veliki broj lokalnih i regionalnih ombudsmana. Кonferencija će biti mesto na kojoj će učesnici razmeniti svoja iskustva, znanja i primere dobre prakse u cilju donošenje kvalitetnih zaključaka koji će doprineti unapređenju budućeg rada. Ombudsman igra veliku ulogu u zaštiti i unapređenju ljudskih i manjinskih prava i sloboda i zato, ovaj skup ima veliki značaj za sve nas”, rekla je Ljiljana Кoković.

Zaštitnica građana Novog Sada Marina Popov-Ivetić je istakla da će na trodnevnom skupu ugostiti sve lokalne ombudsmane, kao i četiri iz inostranstva i to iz Italije, Španije, Austrije i Nemačke.

“Institucija zaštitnika građana u Republici Srbiji je mlada i postoji tek petnaest godina, a u Novom Sadu devet godina. Do sada smo uspeli da učvrstimo i unapredimo položaj ove institucije i shvatili smo da je neophodno razmeniti iskustva sa našim kolegama iz inostranstva, što je i cilj ove konferencije”, istakla je Marina Popov-Ivetić.

Pokrajinski zaštitnik građana prof. dr Zoran Pavlović je rekao da je ideja organizatora skupa da se na jedan otvoren način javnost upoznama sa aktivnostima rada ombudsmana u drugim zemljama regiona, ali i šire, kako bi se na taj način podigao kvalitet rada i postupanja u skladu sa nadležnostima.

“Značaj ovog skupa ima dugoročan efekat i predstavlja dobru osnovu za buduću saradnju zemalja regiona, jer nakon vremena koje je iza nas, došlo je vreme ponovnog povezivanja regiona i gradova. Naš cilj je da podignemo standarde u postupanjima, da budu ujednačeni, da svi građani bez obzira na mesto u kojem žive mogu da očekuju jednaka pravila u postupanju. Ujednačavanjem prakse rada dolazimo do bolje zaštite prava građana. Ombudsman takođe treba da radi i na podizanju svesti građana i upoznavanju sa njihovim pravima i ostvarivanju tih prava”, rekao je Zoran Pavlović.

Generalni sekretar Evropske institucije ombudsmana dr Jozef Sigel je rekao da već dugi niz godina ima odlična iskusta u saradnji sa Novim Sadom i ombudsmanima u Srbiji.

“Pozvani smo na ovaj skup da pričamo o usklađenosti i harmonizaciji raznih zakona o ombudsmanima u Srbiji. Njihov rad u Srbiji je kvalitetan, a prednost im se ogleda u tome što su to mladi ljudi koji učestvuju u naučnom radu i smatram da je pred njima sjajna budućnost”, naglasio je Jozef Sigel.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments