Treći Sajam “Nauka za privredu” održava se danas, 05. decembra na Novosadskom sajmu sa namerom da se intenzivnije povežu preduzeća i naučnoistraživačke organizacije, kao i da se prikažu potencijali akademske zajednice interesantni kompanijama.

Sajam je svečano otvorio državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Vladimir Popović. Prisutnima su se obratili i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prof. dr Zoran Milošević i prorektor za nastavu Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Sanja Podunavac Kuzmanović.

Prvi put su dodeljena priznanja za najbolja digitalna rešenja. Žiri u kojem su predstavnici Sekretarijata, Univerziteta i Novosadskog sajma je kao najbolje rešenje ocenio digitalnu platformu AgroSens za upravljanje poljoprivrednim gazdinstvima Instituta BioSens. Drugo mesto je pripalo Fakultetu fizičke kulture za Digitalno rešenje baterije testova za procenu fizičkog kapacitetea starijih ljudi, dok je trećeplasirani Fakultet tehničkih nauka sa Sofverom koji omogućava javni uvid u postojeće nivoe elektromagnetnog polja. Novosadski sajam je najuspešnije timove nagradio vrednosnim vaučerima.

Na Sajmu “Nauka za privredu” održan je i okrugli sto “Društveno odgovorna digitalizacija”. Učesnici su bili predstavnici Ministarstvu prosvete, pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje, fakulteta, instituta i privrede. Pored toga organizovani su i direktni susreti izlagača sa privrednicima.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments