Foto: pixabay.com

Anketiranje građana u sklopu Evropskog društvenog istraživanja počinje danas, 1. oktobra.

Evropsko društveno istraživanje u Srbiji se sprovodi pod okriljem Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a u timu koji realizuje istraživanje učestvuju istraživači sa Instituta za sociološka istraživanja Filozofskog fakulteta u Beogradu i mladi istraživači sa drugih fakulteta i instituta koji se bave društvenim naukama.

Istraživanje je podržano i od projekta PERFORM, Švajcarske razvojne agencije SDC. Za razliku od drugih ispitivanja stavova građana Srbije, koje nekad sprovode agencije, političke stranke i drugi, podaci prikupljeni u Evropskom društvenom istraživanju pre svega su namenjeni naučnicima, istraživačima i studentima i ono predstavlja važan korak ka poboljšanju standarda istraživanja u društvenim naukama u Srbiji.

“Evropsko društveno istraživanje sociolozima i drugim društvenim naučnicima u Srbiji pomaže da što bolje shvate šta naši građani misle i kako se osećaju kada su u pitanju najvažniji životni i društveni problemi. Naši anketari su prošli detaljnu obuku, ljubazni su i učiniće razgovor što prijatnijim za one članove domaćinstava koji pristanu da učestvuju u istraživanju. Svaki uspešan razgovor, svaki dati odgovor, pomaže nam da bolje shvatimo i razumemo stavove građana Srbije i da vidimo u kakvom smo položaju u odnosu na druge države Evrope. Najvažnija primena rezultata jeste u naučnim istraživanjima, ali i u nastavi jer možemo našim studentima da predstavimo pouzdane podatke, na osnovu kojih oni mogu napraviti prve naučno-istraživačke korake u svojim karijerama”, rekao je sociolog Aleksandar Tomašević, direktor terena za Vojvodinu, sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Anketari će u okviru ovog istraživanja obići preko tri hiljade slučajno odabranih domaćinstava na teritoriji čitave Srbije i razgovarati sa građanima. Svi lični podaci prikupljeni u istraživanju su strogo poverljivi i biće izbrisani kada se podaci budu načinili javno dostupnim. Prethodna iskustva pokazuju da je razgovor sa anketarima u ovom istraživanju prijatno i zanimljivo iskustvo, pri čemu će ispitanici u Srbiji nakon obavljenog razgovora dobiti i mali poklon, kao znak zahvalnosti za učešće u istraživanju i pomoć u razvoju velikih društvenih istraživanja u Srbiji.

“Istraživanje će pomoći da uvidimo u kojoj meri ljudi u različitim zemljama dele iste stavove i uverenja, i prvi put ćemo moći da uporedimo stavove, vrednosti i raspoloženja građana Srbije sa stanovnicima u regionu i Evropi”, naglasio je Tomašević.

Evropsko društveno istraživanje (European Social Survey) je najveće komparativno sociološko istraživanje društvenih stavova u Evropi. Istraživanje se odvija istovremeno u više od 25 zemalja širom Evrope, i to od Velike Britanije do Rusije i od Italije do Norveške i Finske.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments