Foto: Pixabay
Ministar finansija Siniša Mali najavio je da sutra počinje isplata subvencija za prelazak na novi model fiskalizacije, onima koji su se za to prijavili. 
U periodu od 1.novembra do kraja aprila, moći da se primenjuje i stari i novi model, a od 1. maja svi obveznici su dužni da pređu na e-fiskalizaciju.

Ministar je za Tanjug naveo da će obveznicima biti uplaćeno po 100 evra u dinarskoj pritivvrednosti po prodajnom mestu i još toliko po fiskalnom uređaju, s tim što će onima koji nisu u sistemu PDV-a, biti uplaćen iznos veći za 20 odsto. On je istakao da se će isplate ići nedeljno, onako kako se privrednici budu prijavljivali za subvencije.

-Uvođenje novog modela fiskalizacije doneće velike koristi i za privredu i za državu. On će za privredu biti jeftiniji, jer više neće biti rezervnih kontrolnih traka, godišnjih servisa uređaja i drugih troškova, a što se države tiče, pomoći će borbi protiv sive ekonomije i doprineti stabilnosti fiskalnog sistema- rekao je Mali.

Kao veoma važno je istakao i to što će novi model, zajedno sa e-fakturama kada one budu uvedene, omogućiti vraćanje poreza na dodatu vrednost u istom danu, a to je i bio jedan od zahteva privrede.

Privreda je zahtevala i da dobije prelazni rok za primenu zakona, što je omogućeno izmenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji. U periodu od 1.novembra do kraja aprila, moći da se primenjuje i stari i novi model, da bi od 1. maja svi obveznici bili dužni da pređu na e-fiskalizaciju.

Prema rečima ministra Malog, privreda zbog uvođenja novog modela neće imati ni dinar troška, jer je država za tu namenu izdvojila šest milijardi dinara, odnosno oko 50 miliona evra.

-Od maja ćemo imati novi sistem fiskalizacije, do kraja sledeće godine će svi obveznici PDV-a biti u sistemu e-faktura a plan je da od 2023. godine uđemo u sistem tzv. elektronskih obveznica, dakle da poveženo i carinu. Kada sve to uvežemo teško će neko moći da izbegne i da ne prođe ni kroz carinu, ni kroz promet preko faktura, ni kroz maloprodaju, pa ćemo lakše moći da napravimo razliku između onih koji rade u skladu sa zakonom i onih koji više neće biti u sivoj nego crnoj zoni- rekao je za Tanjug Siniša Mali.

Ocenio je da je to ključan projekat kada je reč o stabilnosti naših javnih finansija, uvođenju reda i boljoj kontroli poreskih porihoda ali s druge strane, kako je rekao, tako se gradi uređenija, bolja, ekonomski atraktivnija Srbija.

Istakao je da svi pokazatelji govore da sigurno idemo ka zacrtanom cilju da na kraju 2025. godine imamo prosečnu platu 900 evra i prosečnu penziju iznad 400 evra.

Novi model fiskalizacije podrazumeva korišćenje elektronskog fiskalnog uređaja, putem koga će obveznik fiskalizacije u trenutku prometa na malo, uključujući i avans za budući promet, izdavati fiskalni račun sa QR (kju ar) kodom.

Elektronski fiskalni uređaj osim kase može da bude i računar, tablet, mobilni telefon.

QR kod na računu podrazumeva da kupci proizvoda, odnosno korisnici usluga, mogu da provere da li je njihov račun izdat u skladu sa zakonom.

Zakonskim rešenjima je takođe propisano da defiskalizacija starih fiskalnih uređaja neće biti potrebna, već će ona biti automatski obavljena povezivanjem novih fiskalnih uređaja sa serverom u Poreskoj upravi i stavljanjem starih uređaja van funkcije.

alo.rs/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments